Nee he, niet dwars door de stad

Nee he, niet dwars door de stad

18 november 2019 - Paul van Dommelen

Vrijwilliger van Wandelnet Paul van Dommelen wandelt met in de hand de wandelgids van het Zuiderzeepad. Een uitdagende wandeling van 490 km rond de voormalige Zuiderzee. Via een serie van blogs neemt hij ons mee in zijn ervaringen. 

Oudezijdskolk_Zuiderzeepad.jpg

Vanaf het moment dat je bij Schellingwoude onder de Ring van Amsterdam doorloopt tot aan het laatste puntje van IJburg is het 20 kilometer lopen door de stad over het Zuiderzeepad. Dat is heel wat anders dan die 3 kilometer door Hoorn of Enkhuizen! Maar vooruit… wie weet valt het mee. Het eerste dat meevalt is dat je van die 20 kilometer er bijna 9 door het groen loopt. De zon schijnt volop en op de Nieuwendammerdijk is het heel gezellig. Bewoners zitten buiten voor hun huis te lezen of aan de overkant aan het water te picknicken. Dan komen we in de Vogelwijk, een wijk snel gebouwd als noodopvang maar wel volgens het Garden City idee van Ebenezer Howard. Gelukkig is de wijk behouden en gerenoveerd. Ik kan me voorstellen dat mensen hier nu graag wonen.

Langs het IJ lopen we verder naar de pont en steken over naar het Centraal Station. Tussen hordes toeristen gaan we de brug over richting binnenstad. Als we daarna de Prins Hendrikkade zijn overgestoken, lopen we zo de 16e -eeuwse stad binnen, met smalle straten en stegen. In de 16e eeuw was Amsterdam niet veel groten dan Hoorn en Enkhuizen, maar de stad maakte aan het begin van de 17e eeuw een ongekende groei door. Vandaag lost er een tankwagen bier in de Nieuwebrugsteeg en verspert zo de doorgang. We kunnen ons er net langs wurmen.  De Oudezijdskolk levert een mooie foto op. Lopend over de Zeedijk is het moeilijk voor te stellen dat we hier op de voormalige Zuiderzeedijk lopen. Bij de Nieuwmarkt en de Koningstraat is de “oude” stad alweer voorbij. En ook de toeristen lijken ineens verdwenen. Wat ons opvalt zijn de vele tuintjes die bewoners voor hun huis hebben aangelegd, urban- of wild gardening. Fleurt de straat wel van op!

Aan de overkant van het Entrepotdok kijken de giraffen van Artis niet op of om van een stel wandelaars. Wij kijken wel naar de mooie woningen die in het Entrepot zijn gemaakt. En waarom komt op de alfabetische gerangschikte plaatsnamen boven de deuren eerst Zwolle en daarna nog Zutphen?

In de Dapperstraat is het markt, we slenteren even gezellig mee. Veel kleding, groente en fruit. Je komt er de hele wereld tegen. Door de Javastraat en het Flevopark komt de Ring alweer dichterbij, Steigereiland en IJburg passeren we terwijl we op de Diemerzeedijk lopen, de oude toegang vanuit het oosten naar Amsterdam.

Op naar Muiden! En die 20 kilometer? We hebben er nog geen eens erg in gehad, zoveel te zien!

Lees meer over