Terug in Harderwijk

Terug in Harderwijk

25 november 2019 - Paul van Dommelen

Vrijwilliger van Wandelnet Paul van Dommelen wandelt met in de hand de wandelgids van het Zuiderzeepad. Een uitdagende wandeling van 490 km rond de voormalige Zuiderzee. Via een serie van blogs neemt hij ons mee in zijn ervaringen. 

De_Breek_Etersheim_Zuiderzeepad.jpg

Ongeveer een jaar geleden zaten we op dezelfde plek hier in Harderwijk aan de koffie. Toen keken we vooruit naar 490 kilometer Zuiderzeepad. Nu kijken we terug op leuke stadjes, mooie natuurgebieden en soms wel hele lange stukken dijk.

We kijken ook terug op ontmoetingen met mensen onderweg en op de overnachtingsplekken. Zoals die man die zat te wachten op de dragline om zijn sloten te laten uitbaggeren en die niets moest hebben van de dijkaanpassingen. Of die mevrouw die eens per week op haar kleindochter paste en in het gehucht eigenlijk niet meer kon doen dan de straat op en neer lopen. Dat er zo dicht bij Amsterdam geen bus kwam verbaasde haar, en ons ook! En de mensen van het buurthuis dat eigenlijk niet open was, maar ook niet dicht. Goed, we kregen koffie en vers appelgebak. In Genemuiden liepen twee dames een tijdje met ons op. Ze vroegen van alles over het Zuiderzeepad en het lopen van een Lange Afstand Wandeling. Misschien hebben we hen op ideeën gebracht? Of de suppoost in de kerk van Monnickendam die zich afvroeg waarom toeristen Monnickendam niet aandoen (We waren toen zelf al een aantal keren misgestapt bij die gootjes langs de straten in de oude stad!)

Al roerend in de koffie schieten de beelden voorbij:

In het kasteel van Medenblik leerden we verschil kennen tussen kapers en piraten.

Met “LEF” legde Lely toentertijd de Afsluitdijk aan. Met “LEV” (Lely’s Erfgoed Veiliggesteld) pakt men nu de renovatie van de dijk aan.

Het Sigarenbandjesmuseum in Volendam. Hoe komt iemand op het idee?

De Vogelbuurt in Amsterdam, gebouwd naar het Garden City idee van Ebenhezer Howard. Nu heel geliefd.

“Kaatje bij de Sluis” (Blokzijl) en “het Vrouwtje van Stavoren” zijn kleiner dan we dachten.

Het Muiderslot, iedereen kent het, maar wij waren er nog nooit geweest. Nu kunnen we er over meepraten.

En hoeveel kanonnen hebben er op de vesting Naarden gestaan?

Als je iemand een Hollands havenplaatsje wilt laten zien wordt het, wat ons betreft, Edam.

Naast bankpas en OV chipkaart is een Museumjaarkaart eigenlijk ook onmisbaar op het Zuiderzeepad. Met een Museumjaarkaart ga je bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in om koffie te drinken. En loop je even het Jopie Huismanmuseum in Workum binnen. En zonder Museumjaarkaart hadden we nooit het Sigarenbandjesmuseum in Volendam gezien.

Tenslotte wil je de ervaringen op het Zuiderzeepad in één beeld vangen. Dan wordt het deze foto van “De Breek” in Etersheim (Noord Holland). Het eindeloze groene landschap onder steeds veranderende wolkenluchten, een molen en een paar gebouwen van het bezoekerscentrum: Kortom het Zuiderzeelandschap zoals we dat gedurende de uiteindelijk meer dan 530 km wandelen hebben leren kennen.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?