Pelgrim voor één dag!

Pelgrim voor één dag!

22 februari 2021 - Mari Smits

Op Camino gaan naar Santiago de Compostella is de afgelopen decennia populair geworden. In het voetspoor hiervan zijn ook in Nederland pelgrimsroutes uitgezet, waaronder het Pelgrimspad (LAW 7) van Wandelnet. Wie op één dag enkele heilige plaatsen wil bezoeken kan ook een van mijn bedevaartswandelingen doen. Vooral een aanrader in deze maand van de spiritualiteit.

Kruiswegpark Trans Cedron, Oostrum.JPG
De afgelopen vier jaar heb ik in totaal 15 routes verkend langs kerken, kapelletjes en kloosters waar een bijzondere devotie te vinden is. De routes gaan doorgaans door landschappelijk aantrekkelijke gebieden met onderweg meerdere devotieplekken. De routebeschrijvingen zijn voorzien van cultuurhistorische informatie over de geschiedenis van de bedevaartsoorden.


Genezing

Eén van de vijftien routes bevindt zich in Noord-Limburg. Vanaf station Venray kom je eerst in het dorp Oostrum, waar ooit een boer op zijn akker een Mariabeeld aantrof. Hij beloofde een kapelletje te bouwen en werd door de Heilige Maagd beloond met een goede vlasoogst. In de kapel van de kerk vind je het beeld van Onze Lieve Vrouw, Behoudenis der Kranken. Getuige een van de plaquettes in de hal van de kapel vond hier op 24 mei 1928 een wonderbaarlijke genezing plaats. De 15-jarige Marietje Lemmens was al anderhalf jaar aan bed gekluisterd en kon niet lopen. Na een gebed tot Onze Lieve Vrouw verdwenen de verlammingsverschijnselen en kon zij op eigen kracht naar de kapel komen.

OLV Behoudenis der Kranken Oostrum.JPG


Heeft Jozef geknikt?

Na een bezoek aan de deze kapel en het nabijgelegen kruiswegpark Trans Cedron begin je aan een wandeling door de bossen van het landgoed Geijsteren. Midden in dit bos tref je de Willibrorduskapel aan. Vervolgens wandel je door het mooie Maasdorp Geijsteren, waar de route voert rond de kasteelruïne. Daarna wandel je via Maashees naar Holthees, waar zich eveneens een Mariakapel bevindt. Vervolgens volg je de spoorlijn en kom je uit in Smakt. Hier kun je de St. Jozefkapel bezoeken. Dit bezoek was vooral populair onder jongeren die Jozef vroegen om een gelukkige levensstaat. Na thuiskomst kregen verloofde stellen steevast de vraag voorgelegd ‘of Sint Jozef had geknikt’. Zo zou de heilige zijn goedkeuring hebben gegeven voor de trouwplannen. In het naburige café-restaurant Pelgrimshuis kun je ook devotionalia kopen als aandenken aan je pelgrimstocht. Na Smakt volgt de route een deel van het Pieterpad door bos en hei.

knikkende josef.JPG


Vijftien routes

De Bedevaartsroute Oostrum-Smakt van 21,5 kilometer is één van de 15 bedevaartswandelingen die ik heb gemaakt. De meeste routes bevinden zich in Noord-Brabant en Limburg, maar daarnaast zijn er ook wandelingen beschreven in Heiloo, Amsterdam, Deventer en van Zwolle naar Hasselt (Ov.). De meeste routes zijn rondwandelingen. Ze zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en bieden voldoende mogelijkheden om onderweg aan te leggen bij horeca.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?