5 mooiste foto’s op de paden van fotograaf Luuk Gijselhart

5 mooiste foto’s op de paden van fotograaf Luuk Gijselhart

25 augustus 2022 - Lea van Someren

Heb je een wandelgids van Wandelnet? Dan is de kans groot dat daar een foto in staat die gemaakt is door Luuk Gijselhart. Sinds 2015 gaat Luuk in opdracht van Wandelnet op pad en maakt foto’s van Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden. Daar zitten heel wat mooie beelden tussen. Soms zo typerend voor de natuur, cultuur of geschiedenis van het gebied. Ik ging met hem op zoek naar de mooiste foto’s en vroeg hem naar de verhalen achter het beeld.

luuk gijselhart.JPG

‘Wat bepaalt of een foto geschikt of mooi is’, vertelt Luuk, is niet zo 1-2-3 te zeggen. 'Soms vind ik een foto zeer geschikt, maar is er in de wandelgids onvoldoende ruimte om de foto goed te laten uitkomen.’ Luuk vertelt dat hij voor een opdracht altijd rekening houdt met het weer. Licht, onder andere zonlicht, brengt kleur in de foto. Hij laat me daarvan een fraai voorbeeld zien: een oude foto in de wandelgids en op dezelfde plek een foto gemaakt door Luuk in hetzelfde seizoen. Het verschil is enorm. Voor de voorpagina van de wandelgids is het belangrijk dat er mensen op staan, vertelt hij. ‘Je moet jezelf er kunnen zien lopen’, aldus de fotograaf.

'Een goede foto vertelt het verhaal'

Luuk voelt zich vereerd als ik hem benader voor dit verhaal. Hij heeft inmiddels zoveel foto’s gemaakt voor Wandelnet dat hij het moeilijk vindt te kiezen. We besluiten samen een selectie te maken. Luuk bewerkt zijn foto’s nauwelijks. Daarom vraagt het maken van een goede of geschikte foto de nodige voorbereiding: wat is een geschikte dag of zelfs tijdstip, welk perspectief is het beste. Wel of niet met mensen erop? Wanneer er mensen op staan, vraagt hij altijd toestemming en vertelt waarvoor de foto’s gebruikt gaan worden. Een goede foto vertelt het hele verhaal, vindt Luuk. Als we de eerste keer door zijn foto’s scrollen merk ik dat zijn verhaal achter een foto ook meetelt in mijn beoordeling. Hieronder onze selectie. Elke foto voorzien van zijn verhaal en een link naar de bijbehorende etappe.

1. Zicht op Oud-Valkenburg op het Pelgrimspad

kluizenaarskapel geuldal
Foto: Kluizenaarskapel Geuldal © Luuk Gijselhart

Loop je het pad van etappe 13 dan ligt de Kluizenaarskapel hoog boven het dal van de Geul op de Schaelsberg. Het is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van het Pelgrimspad. Vele processies trekken naar deze speciale plek. Voor deze foto moest Luuk net iets hoger klimmen, waardoor ook het water van de Geul zichtbaar werd. Het oog van de fotograaf let op dit soort details.

Bekijk wandeling Meer over het Pelgrimspad deel 2


2. Kruisbeeld op het Krijtlandpad

Kruis op krijtpad
Foto: Kruisbeeld Krijtlandpad © Luuk Gijselhart 

Hier wil ik ook lopen! Dat moet de eerste gedachte zijn bij deze foto, aldus Luuk. Hij maakt een praatje met de dames en vraagt, uiteraard, toestemming. Ze vinden het een prachtige route. Het kruisbeeld op een kruising van wegen, de klim, de einder zijn de juiste ingrediënten voor etappe 4 in de Limburgse heuvels.

Bekijk wandelingMeer over Krijtlandpad


3. De regenboog op het Nederlandse Kustpad

regenboog rocanje
Foto: Regenboog Nederlands Kustpad deel 1 © Luuk Gijselhart

Luuk loopt veel en komt dan ook in allerlei weersomstandigheden terecht. Volle zon, zwarte wolken, regen en dus ook wel eens een regenboog. Zelf word ik altijd blij van een regenboog. Ook al weet ik dat er aan het eind van de regenboog geen emmer met goud op me wacht. Je moet het treffen om op etappe 1 hetzelfde plaatje te kunnen gaan zien.

Bekijk wandeling Meer over Nederlands Kustpad deel 1


4. De Olliemölle op het Scholtenpad

oliemolen winterswijk
Foto: de Olliemölle op het Scholtenpad, © Luuk Gijselhart

Luuk vindt deze foto mooi omdat je de zwoele sfeer van de zomer gewoon kan voelen. Het wazige licht van de namiddagzon. De rust van de bootjes op het water. Loom loop je langs de oliemolen bij Winterswijk, op weg naar het eindpunt op etappe 1.

Bekijk wandelingMeer over Scholtenpad


5. De fanfare op het Twentepad

fanfare
Foto: Fanfare op Twentepad © Luuk Gijselhart


Pasen is in Twente het belangrijkste feest van het jaar, weet Luuk. Wandel in het Paasweekend etappe 5 en je voelt de essentie van de streek. Voor je het weet loop je achter de fanfare aan naar een van de vele Paasvuren.

Bekijk wandelingMeer over Twentepad


Een toegift

kind met kruiwagen
Foto: Ontmoeting op het Pieterpad © Luuk Gijselhart

Naast de (panoramische)vergezichten van Luuks foto’s, ben ik zelf erg gecharmeerd van deze foto. De toevallige ontmoetingen onderweg geven voor mij het wandelen iets extra’s. Helemaal vertederd ben ik dan ook door dit mannetje, dat al vroeg pappa en mamma meehelpt op de boerderij. Hij is onmisbaar. 

Bekijk wandeling Meer over Pieterpad deel 2

Ik denk dat ik nog wel een keer met Luuk in zijn fotoarchief duik.Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?