#ikwandelonverhard: het favoriete paadje van Marleen

#ikwandelonverhard: het favoriete paadje van Marleen

27 oktober 2022 - Marleen Lekkerkerk

Wandel jij ook het liefst over smalle, kronkelige en onverharde paden? Dan ben je niet de enige. In oktober brengen we een ode uit aan het onverharde pad. Ik wandel graag over onverharde paden omdat je dan meer verbonden bent met de natuur. Zachte grond onder je voeten, smalle paadjes van soms maar twee voeten breed. In deze blog neem ik jullie mee naar een van mijn favoriete onverharde paadjes.

Landgoed Beerze.JPG

Laan met Amerikaanse eiken op Landgoed Beerze © Marleen Lekkerkerk

De Roots-wandeling Vechtdal (18,7 km) voert je over een zandverstuiving, over een heidegebied, door het bos, over landgoederen, langs een oude rivierarm en over rivierduintjes. En dat allemaal in Overijssel! Behalve enkele korte stukjes asfaltweg is deze wandeling geheel onverhard. De wandeling klopt niet meer helemaal omdat Landschap Overijssel enkele paden heeft afgesloten vanwege de kwetsbaarheid van het gebied, maar is nog prima te lopen door gebruik te maken van het wandelnetwerk Vechtdal. De kaart van het wandelnetwerk is daarbij wel handig. Tip: als je niet beschikt over de papieren kaart, maak dan een foto van het informatiebord bij het startpunt (bij elke parkeerplaats staat zo'n bord). 

Parkeerplaats Beerzebulten is een goed startpunt voor wie met het OV komt. Als je de buurtbus neemt vanaf station Mariënberg scheelt dat enkele kilometers extra lopen. Kom je met de auto? De parkeerplaats Beerzebulten is niet meer toegankelijk voor auto's. Kies voor Beerzerpoort of Beerzerzand, verderop langs de weg naar Beerze, beide ook vlakbij de route. 

Beerzerzand

Zo'n stuifzandvlakte had ik niet verwacht in het Vechtdal, maar hij ligt er toch echt. Een beklimming van een zandduin hoort er ook bij. Bovenop staat een bankje onder een breed uitgegroeide den, een heerlijke pauzeplek. Krentenboompjes staan met hun herfsttooi als rode bolletjes in de bosrand.

Beerzerzand

Zandverstuiving in Beerze © Marleen Lekkerkerk

Nadat ik via het bos het spoor ben overgegaan, ga ik rechtsaf naar de Vennedijk, een zandpad op de grens van het bos en het Beerzerzand, een heidegebied met oude jeneverbesstruwelen. Landschap Overijssel doet haar best om het gebied zo nat mogelijk en open te houden, maar er staan toch alweer flink wat jonge berken.

Landgoed Junne

Na nog een zandpad betreed ik het Landgoed Junne. Ik moet uitkijken dat ik niet bovenop een paddestoel ga staan, want ze staan niet alleen langs, maar zelfs midden op het graspad.

Vliegenzwam

Jonge vliegenzwam © Marleen Lekkerkerk

Nadat ik wederom het spoor ben overgegaan, ga ik niet rechtdoor over de asfaltweg, maar kies ervoor om de rood-oranje route te volgen over een fijn bospad. De sfeer wordt gaandeweg heel anders. Het lijkt Twente of de Achterhoek wel, echt een landgoedsfeer: onregelmatige percelen grasland afgewisseld met stokoude eiken en verspreide huizen en boerderijen. Aan de Junnerweg is een theehuis ingericht in een boerderij, met terras (wo t/m zo geopend).

De Vecht

Ik kom steeds dichter bij de Overijsselse Vecht. Op een bult heb je een mooi uitzicht over de rivier. Die bult blijkt te bestaan uit de stenen bekleding van de rivier die een paar jaar geleden is verwijderd om de rivier meer ruimte te geven voor haar natuurlijke loop. De opgestapelde stenen vormen nu de uitkijkheuvel. Dit deel van de wandeling volgt de route van het Vechtdalpad. Er volgt nog een paadje langs een oude rivierarm van de Vecht. De overhangende takken bieden soms mooie doorkijkjes over het stilstaande water.

Oude rivierarm Vecht

Een doorkijkje over de oude rivierarm © Marleen Lekkerkerk

Op het Landgoed Beerze liggen hoge rivierduinen, die vrij zeldzaam zijn in Nederland. Aan het eind van de laatste ijstijd stond er een harde wind en die blies het zand uit de drooggevallen delen van de rivier. De smalle wandelpaadjes kronkelen, stijgen en dalen zich nu een weg door het bos.

Vanaf de Beerzebulten neem ik de buurtbus terug via Beerzerveld naar station Mariënberg (lijn 597, 1x per uur).

Bekijk wandeling

Ode aan onverhard wandelen

Onverhard wandelen staat bij Wandelnet hoog in het vaandel. In oktober roept Wandelnet wandelaars op om een 'ode aan onverhard wandelen' te brengen. Door foto's, filmpjes en verhalen te delen met #ikwandelonverhard. Ook is er een pagina waar alle favoriete onverharde paadjes van wandelaars worden verzameld. Deel ook een plaatje van je favoriete paadje op: www.wandelnet.nl/onverhard-wandelen/

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?