Jouw wandeling

4 april 2019 om 14:17 - Wim Huijser

In onze westerse wereld gaan globalisering en mobiliteit volledig hand in hand. Iedereen heeft voortdurend toegang tot allerlei vormen van informatie. Bij reizigers is de behoefte daaraan explosief gegroeid. Terwijl talloze bloggers hun reiservaringen met de wereld delen, is eenzelfde ontwikkeling te zien bij wandelaars.

In onze westerse wereld gaan globalisering en mobiliteit volledig hand in hand. Iedereen heeft voortdurend toegang tot allerlei vormen van informatie. Bij reizigers is de behoefte daaraan explosief gegroeid. Terwijl talloze bloggers hun reiservaringen met de wereld delen, is eenzelfde ontwikkeling te zien bij wandelaars.

Het lijkt daarmee ook steeds moeilijker te worden je op onbekend terrein te begeven. Elk pad is vooraf verkend en beschreven. Alles is berekend en beleefd, en altijd zijn er wel wandelervaringen van voorlopers op internet te raadplegen. Het onbetreden pad wordt steeds moeilijker bereikbaar. Toch is elke wandeling een stap in het onbekende. Natuurlijk kun je alles raadplegen en vergelijken. Je kunt kiezen tussen wandelapps, gps en routekaarten.

Maar je kunt dat ook allemaal achter je laten en simpelweg op pad gaan. Niemand verlangt van je dat je overladen met sterke verhalen en uitzonderlijke wandelbelevenissen thuiskomt. De wandeling die je maakt, is immers jóuw wandeling. Altijd sla je er wel iets van op. Misschien heb je onderweg een foto gemaakt of een tweet verstuurd. Maar wellicht ook niet en ligt je smartphone thuis op je te wachten. Misschien waren de stilte en de onmogelijkheid te communiceren wel het doel van je wandeling en is het juist deze informatie waaraan we steeds meer behoefte hebben.

Lees meer over

Wim Huijser

Blog_Wim_Huijser.jpg

Wim Huijser is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Hij schreef ruim 40 boeken en talloze artikelen voor tijdschriften. Wandelen speelt daarin een belangrijke rol. Recent verscheen een bundeling van zijn Wandelnetblogs en columns onder de titel 'De kracht van wandelen'.