Boekentips

Bewegen blijft belangrijk en een rondje lopen is juist in deze tijd ondanks de maatregelen rond het coronavirus heel goed om te blijven doen. Maar wat als je niet wilt of kunt wandelen. Wij geven je een aantal boekentips, voor de thuisblijvers of om inspiratie op te doen voor wanneer je na de crisis weer wil gaan wandelen.

BOEKENTIPS ROB WOLFS

Rob Wolfs is routemaker, bedenker van vele Trage Tochten en auteur van menig wandelgids. Zijn groot enthousiasme voor het wandelen over onverharde paden heeft hem de bijnaam 'zandpadgarantieman' opgeleverd. Rob combineerde zijn liefde voor wandelen en literatuur en selecteerde voor alle binnenblijvers van nu drie prachtige wandelboeken, goed voor uren leesplezier; over wandelen en wandelaars in heden en verleden.

rob wolfs-1.jpg

Wim.jpg   VOETSPOREN – WIM HUIJSER

Wim Huijser is naast biograaf van Cees Buddingh productief schrijver van boeken die met wandelen, literatuur en landschap te maken hebben. Een van zijn mooiste boeken vind ik Voetsporen. Hij treedt letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van schrijvende wandelaars en wandelende schrijvers die in het Gelderse Rivierengebied op pad gingen. Misschien niet het meest voor de hand liggende wandelgebied in Nederland, maar daarom voor de wandelende lezer of lezende wandelaar des te leuker. Het boek inspireert om met concrete adviezen voor ommetjes in post-coronatijd eens echt op stap te gaan in rivierenland.
Voetsporen is een verzameling van citaten uit de wandelliteratuur van de laatste twee eeuwen, toegespitst op één gebied. Een omgevallen boekenkast die op vakkundige wijze door de auteur weer op zijn poten is gezet. Wim Huijser weet de wandelaar en boekenliefhebber als geen ander te enthousiasmeren voor een kruisbestuiving van de letteren en lopen om te lopen.

Flip.jpg   DE EERSTE WANDELAAR – FLIP VAN DOORN

Flip van Doorn schreef een prachtig boek over Jacobus Craandijk. Misschien wel de eerste wandelaar? Toeval of niet, maar dit boek heeft als ondertitel ‘In de voetsporen van een wandelende dominee’. Craandijk schreef en publiceerde aan het eind van de 19e eeuw een groot aantal boeken over wandelingen door Nederland. In een breed uitwaaierende, lyrische stijl, zoals voor die tijd gebruikelijk, deelt dominee Craandijk zijn enthousiasme over de schoonheden van het Nederlandse landschap. Maar hij noteert ook kritisch de niet altijd gunstige veranderingen. Nu, zo’n anderhalve eeuw later is het nog steeds spannend om Craandijk te lezen en te citeren en de verschillen te laten zien in het wandellandschap tussen toen en nu. Dat is precies wat Flip van Doorn in zijn boek doet. En hij laat op een overtuigende manier zien dat Craandijk een van de eerste échte wandelaars was. “Als voetgangers kiezen wij de meest gebaande paden niet en den naasten weg hebben wij niet noodig.” Schreef de wandelende dominee in 1882. En dat is nu, anno 2020, natuurlijk nog steeds zo. Wandelen is per definitie omlopen.

Caspar.jpg   CASPAR LOOPT – CASPAR JANSSEN

Caspar Janssen is journalist bij de Volkskrant en hij maakte van mei 2017 tot november 2018 een voettocht door de landschappen van Nederland. In het boek ‘Caspar loopt’ zijn alle stukjes die hij voor de krant schreef verzameld. In een fraai slotessay ‘Het ritme van het landschap’ wordt teruggekeken op de reis. Het boek leest als een trein. Caspar Janssen heeft een vlotte pen. Geen boek om in een keer uit te lezen, maar heerlijk om elke keer in hapklare brokken te verorberen. De auteur is behoorlijk kritisch over de staat van ons natuur- en cultuurlandschap, maar voordat hij écht zuur begint te worden weet hij op de rem te trappen en zichzelf te relativeren. En dat is wat ik het leukst vind aan dit boek. Die mix van kritiek op het ‘grasfalt’ maar ook het genot van de bloemetjes en de bijtjes. Niet voor niets luidt de titel ‘Caspar loopt’, want Caspar loopt vooral als professioneel verslaggever door Nederland en komt dus ook regelmatig op paden waar je als wandelaar maar beter niet kunt komen.

BOEKENTIPS DE ZWERVER

Thijs Buiting is eigenaar van reisboekhandel De Zwerver in GroningenHij heeft veel gereisd en kan (bijna) overal wel iets over vertellen! Speciaal voor alle thuisblijvers selecteerde hij drie prachtige wandelboeken. Breng een ode aan het wandelen, verken de natuur tijdens je ommetje of maak alvast wandelplannen voor toekomstige tochten.

Thijs Buiting vanwinkel de Zwerver.jpeg

ODE AAN HET WANDELEN - DAVID LE BRETON
David le Breton’s boek is een uitnodiging om - al wandelend en al denkend - van het leven te genieten. Hij getuigt van het intense plezier van het wandelen; de stapschoenen aantrekken om anderen te ontmoeten, als aanleiding tot een gesprek, om te lanterfanten, om in volle vrijheid halt te houden of de weg te vervolgen.  

Wandelen opent de blik op de wereld. Het geeft je een geluksgevoel en laat je vrede hebben met wie je bent. Wandelen brengt de geest in beweging en zet alle zintuigen op scherp. Soms kom je als een ander mens terug, met het voornemen het voortaan rustiger aan te doen. Soms is wandelen een omweg om weer bij jezelf te komen en orde op zaken te stellen. 

HANDBOEK VOOR NATUURWANDELINGEN – KOOS DIJKSTERHUIS
Koos Dijksterhuis laat je kennis maken met de meest uiteenlopende landschappen: duinen, stranden, heiden, bossen, akkers, heuvels, rivieren, meren en moerassen. Hij attendeert je op wat er zoal te zien is tijdens deze lange wandeltochten, en waar je op kunt letten. 

Elk landschap heeft zijn eigen planten, bloemen, insecten en zoogdieren. In verruigde rietvelden tref je blauwborsten aan, in vochtige duinvalleien en op zilte strandvlakten vind je de zeldzame parnassia, in drassige heidevelden hoor en zie je in het prille voorjaar heikikkers, die in paartijd prachtig blauw kleuren.  

Het ideale natuurboek voor iedereen die graag meer wil waarnemen tijdens het wandelen, maar niet goed weet waar te beginnen.

HANDBOEK 1001 WANDELINGEN – REDACTIE BARRY STONE
Enorm dikke pil met een korte beschrijving van meer dan 1000 routes, van grote doorgaande zware tochten tot de Jordaan route in Amsterdam! Leuk als naslagwerk en om weg te strepen welke je al gedaan hebt .... 

Deze inspirerende selectie van 1001 wandelingen helpt je om een keus te maken uit de vele uitdagende of juist ontspannende routes die er zijn. Geniet van de buitengewone, bijna surrealistische vergezichten op de rijstvelden rond Banaue op de Filipijnen; test je vaardigheid in het lezen van kaart en kompas in het zeldzaam mooie Newfoundland, of loop met je gezin ‘boven de wolken’ op het Kepler Track in Nieuw-Zeeland. Trek je wandelschoenen aan en kom op de mooiste plekken op aarde, vaak onbereikbaar voor fiets en auto.