Goed nieuws voor liefhebbers van de NS-wandelingen: Wandelnet en NS hebben vandaag de nieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’ gelanceerd
PERSBERICHT
vrijdag 24 juni 2022

Klaprozen Zuid-Limburg header

Gloednieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’

Goed nieuws voor liefhebbers van de NS-wandelingen: Wandelnet en NS hebben vandaag de nieuwe NS-wandeling ‘Valkenburg aan de Geul’ gelanceerd. Op naar de Limburgse heuvels en de vlaai! Pak je rugzak, trek de wandelschoenen aan, stap in de trein en kom naar Maastricht.

Met een lekkere Limburgse vlaai in het café tegenover Station Maastricht voel je je meteen thuis in het bourgondische zuiden. Deze NS-wandeling brengt je van Maastricht door het groen naar Valkenburg aan de Geul. Waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, wandel je nu in alle rust via de Groene Loper – een groen lint van voet- en fietspaden – de stad uit. Na een klein uur sta je midden in de Limburgse heuvels. Via akkers en bossen loop je naar de Curfsgroeve, een oude mergelgroeve. Dan daal je af naar de Geulhemermolen en volg je geruime tijd rivier de Geul.

De hoofdroute eindigt bij station Valkenburg (13 km), een prachtig rijksmonument én het oudste nog in gebruik zijnde station van Nederland. Je kunt ook doorwandelen en de Geul verder volgen door een bosrijk dalletje met een paar kastelen, naar het idyllische Schin op Geul (17 km totaal).

Bevers langs de Geul
Bij de Geulhemermolen is voor het eerst de Geul te zien. Dit snelstromende riviertje ontspringt nabij het Belgische Lichtenbusch en mondt bij Itteren in de Maas uit. De bever, het grootste knaagdier van Europa, voelt zich sinds 2010 goed thuis in en langs de Geul. Als je op zoek gaat, kun je de knaag- en glijsporen bijna niet missen. Vooral de wilgen langs de Geul zijn erg geliefd bij de bevers. Ze leggen indrukwekkende beverdammen aan en bouwen burchten. De kans dat je een bever tegenkomt tijdens je wandeling is klein, ze zijn vooral in de schemering en ’s nachts actief. 

Op naar de Limburgse heuvels en natuurlijk de vlaai
Al 32 jaar ontwikkelt Stichting Wandelnet in samenwerking met NS de NS-wandelingen. Met deze nieuwe wandeling in Zuid-Limburg is er keuze uit 46 dagwandelingen van station naar station. Deze populaire wandelroutes worden beschreven, gecontroleerd en gemarkeerd door honderden enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet en Nivon Natuurvrienden. De nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul is mede tot stand gekomen door Visit Zuid-Limburg.

De routebeschrijving, het routekaartje en gpx-track van NS-wandeling Valkenburg aan de Geul zijn gratis te downloaden via wandelnet.nl/ns-wandelingen en ns.nl/dagjeuit/wandelen.

Noot voor redactie/niet voor publicatie

De afbeeldingen mogen gebruikt worden onder vermelding van de fotograaf. Voor vragen over NS-wandeling Valkenburg aan de Geul of NS-wandelingen in het algemeen kunt u contact opnemen met: 

info@wandelnet.nl | www.wandelnet.nl
       
Bekijk online - Privacybeleid