Apeldoorn te voet blij met bruggetje

Apeldoorn Te Voet, blij met bruggetje

Een houten bruggetje doet soms wonderen. Bijvoorbeeld op de Beekbergerwoudroute van Apeldoorn te Voet. Wandelaars lopen niet meer over het fietspad langs het kanaal. De route gaat nu over een mooi paadje door een stukje nieuwe natuur dat de stad verbindt met het verderop gelegen Beekbergerwoud.

Over de sloot verder
"Het is een leuk, nieuw stukje route" vertelt Jan Veenstra, markeerder van de Beekbergerwoudroute van Apeldoorn te Voet. "Wandelaars hoeven niet meer over het vaak drukke fietspad langs het Apeldoorns Kanaal te lopen. Na het passeren van de A1 kunnen ze nu snel over een onverhard pad de natuur in". De routewijziging werd mogelijk door de komst van een eenvoudig houten bruggetje. Het onverharde pad was er altijd al, maar het liep dood op een sloot. Door het bruggetje kunnen wandelaars nu de sloot oversteken en aan de andere kant hun route vervolgen.

apeldoorn te voet nieuwe markeringen aanbrengen bruggetjes

Waarom het zo lang duurde
De komst van het bruggetje werd ruim twee jaar geleden al aangekondigd. Maar het bleef lang stil; er gebeurde niks. Een toevallige ontmoeting van Jan Veenstra met Paul van Dommelen, de man die het oorspronkelijke idee van Apeldoorn te Voet bedacht, bracht de zaak weer aan het rollen. Jan: "Paul van Dommelen zei: "Ga eens praten met het waterschap". Het bleek een gouden tip. Daar troffen padcoördinator Ria Schalwijk en ik iemand die de zaak los wist te trekken. Die ontdekte tot onze verbazing dat de vergunning voor de aanleg van het bruggetje de hele tijd al ergens werkeloos in een la lag. Na een paar maanden kreeg ik een telefoontje: het bruggetje lag er."

Opgenomen in Wandelnetwerk
De verbeterde route Beekbergerwoudroute is de eerste van de, in totaal tien, routes van Apeldoorn te Voet die is opgenomen in het nieuwe Routenetwerk Veluwe. Jan Veenstra bepaalde samen met het Routebureau de plekken waar de paaltjes met de markeringen gezet moesten worden. In de komende tijd zullen ook de markeringen van de andere negen routes overgezet worden op de paaltjes van het routenetwerk.
Apeldoorn te Voet bestaat uit tien lijnwandelingen van 8 tot 15 km die de stations van Apeldoorn, er zijn er drie, verbinden met het buitengebied. Samen hebben ze een lengte van rond de 100 kilometer. De wandellijnen zijn in beide richtingen gemarkeerd met blauwe pijlen met daarop de tekst 'Apeldoorn te Voet'.

Stad-te-Voet
Het door Wandelnet ontwikkelde ‘Stad-te-Voet’ speelt in op de behoefte van mensen om dicht bij huis te wandelen. Je begint in de binnenstad en wandelt naar de natuur buiten de stad of omgekeerd. Naast Apeldoorn te Voet, is er ook Utrecht te Voet en Lingezegen te Voet.

Wacht nog even met het wandelen van de route! Natuurmonumenten is verderop in het Beekbergerwoud nog aan het werk. De verwachting is dat begin volgend jaar alle werkzaamheden zijn afgerond.

Britta Schmidt