Pers en publicaties

Pers & publicaties

Bekijk hieronder onze persberichten en publicaties.

Graag zijn we je van dienst met informatie over wandelen in het algemeen, het netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden of één van de andere projecten of campagnes van Wandelnet.

  • Persberichten

  • Feiten & cijfers

  • Digitale nieuwsbrieven

Trendrapport jongeren en wandelen

Jongeren tot 30 jaar zijn tijdens de coronapandemie massaal gaan wandelen. Hoe vaak wandelen ze? Hoe plannen en ervaren ze een wandeling? Wat is hun drijfveer om te wandelen? Dit trendrapport geeft antwoord op deze vragen.

Download trendrapport
Trendrapport voorkant.PNG

Inspiratiebundel bewandelbaar landschap

In opdracht van Wandelnet maakte bureau Track-landscapes deze bundeling van inspiratieprojecten. Deze tonen hoe we het Nederlandse landelijk gebied beter toegankelijk kunnen maken voor wandelaars. 

Download inspiratiebundel
Bewandelbaar landschap.PNG

Jaarverslag 2021

In 2021 was wandelen onverminderd populair.  Dagelijks zetten we ons samen met honderden vrijwilligers in om de kwaliteit van de routes op orde te houden. Of het nu gaat om onderhoud van de markering, het beschermen van de paden of het innoveren door nieuwe producten en belevingslagen. In 2021 leverde dat nieuwe routes op, ontstonden er innovatieve pilots en werden wandelroutes genomineerd voor wandelprijzen. Daarnaast hebben we ons met verschillende campagnes ingezet voor de belangen van wandelend Nederland. Van het beschermen van het onverharde pad tot het bewuster maken van de werkgever en van het belang van bewegen tijdens werktijd tot het oplossen van barrières en knelpunten. 

Download jaarverslag
Jaarverslag 2021.PNG

Infoblad: Omgevingswet en wandelbelang

De Omgevingswet verplicht Rijk, provincies en gemeenten tot het opstellen van een omgevingsvisie. Wandelnet maakt zich sterk voor het wandelbelang in omgevingsvisies, onder meer door het ontwikkelen van twee ‘Handreikingen omgevingsvisie’ voor professionals en belangenbehartigers. Handig om mee te starten is ons infoblad ‘Omgevingswet, kansen voor wandelen’, een samenvattend overzicht. De meest actuele stand van zaken over de invoering van de Omgevingswet vind je op de website van de Rijksoverheid.

Download infoblad
Infoblad omgevingswet.PNG

De Nationale Wandelmonitor 2021

Ongeveer tweederde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer! Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Wandelmonitor van 2021. Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, groeit wandelen in de volle breedte. Een inspirerend onderzoeksrapport met spraakmakende interviews dat verder inzoomt op de ontwikkelingen en kerncijfers op het gebied van wandelen in Nederland.

Download de wandelmonitor
wandelmonitor-mockup.jpg

Jaarverslag 2020

Ook voor Wandelnet stond het jaar 2020 grotendeels in het teken van COVID-19. Met onverwachte effecten: Nederland ging massaal aan de wandel! Door lockdowns en thuiswerken in plaats van op kantoor, werd wandelen een uitje of een welkome break. Maar corona had ook veel invloed op onze manier van werken bij Wandelnet. We ontmoetten elkaar via Teams en Zoom. Fysieke (groeps)bijeenkomsten werden vervangen door digitale momenten. Dat gold ook voor de viering van ons 40-jarig jubileum in oktober.

Download jaarverslag
Jaarverslag 2020 (2).PNG

Jubileumuitgave van 40 jaar Wandelnet

Wat was het een bijzondere ervaring om exact op de verjaardag van Wandelnet een online feestje met onze vrijwilligers te vieren. Het is fijn dat we in het digitale jaar 2020 met deze jubileumuitgave ook wat fysieks kunnen overhandigen. Een blad met leuke artikelen, inspirerende mensen, feiten en cijfers en een tijdlijn van 40 jaar Wandelnet. 

Download jubileumuitgave
Wandelnet Jubileum editie 2020.PNG

Infoblad: Liever apart en onverhard

Veel wandelaars hebben een voorkeur voor onverharde paden. Helaas zijn die er maar weinig – en waar ze wel zijn, zijn ze niet altijd toegankelijk. Goede wandelpaden zijn schaars en wandelen is gezond en leuk. Daarom streven we naar een samenhangend netwerk van voetpaden, grasbermen, fietspaden en verkeersluwe wegen voor Ommetjes vlakbij huis, dagwandelingen en meerdaagse tochten.

Download infoblad
Zonsopgang in de Leidsche Hout © Ernst Koningsveld.JPG

Vragen?

Neem contact op met:

Tari Simonis 
Communicatiemedewerker
tel. 06 1955 4807
Mail Tari

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?