NS-wandelingen | Wandel van station naar station

NS-wandelingen

Wandelen van station naar station met de NS-wandelingen. Wel zo makkelijk toch?

Wandel een NS-wandeling

In samenwerking met de NS biedt Wandelnet verspreid over het land 45 NS-wandelingen aan van station naar station. De NS-wandelingen sluiten altijd aan op het openbaar vervoer, perfect voor een dagwandeling. Wat is bijvoorbeeld de mooiste NS-wandeling? Je kunt kiezen voor verschillende wandelingen, wandel door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen. Van elke NS wandelroute kun je een routebeschrijving, kaartje en gps-track downloaden. Jaarlijks vervallen er ook enkele NS-wandelingen, deze wandelroutes krijgen een tweede leven als OV-stappers!

Bekijk NS-wandelingen

Wat is een NS-wandeling?

De NS-wandelingen starten-en eindigen bijna altijd bij een treinstation. Een enkele route begint of eindigt bij een bushalte. De lengte van een NS-wandeling varieert van 7 tot 22 km, perfect voor een dagwandeling. NS-wandelingen lopen deels over bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) en Streekpaden. Perfect als je eens kennis wilt maken met een LAW.

Veelgestelde vragen

Mooiste NS-wandelingen

Samen met de NS brengt Wandelnet geregeld een nieuwe NS wandelroute uit. De laatste twee NS-wandelingen zijn echte aanraders. Loop de NS-wandeling 'Duinen van Zoutelande' en struin over het strand en beklim steile duinen terwijl je uitkijkt op de Westerschelde. Of reis af naar het zuiden van Limburg en waan je tijdens de NS-wandeling 'Valkenburg aan de Geul' voor een dag in het buitenland.

zoutelande.jpg

NS-wandeling | Duinen van Zoutelande

Afstand & plaats
19.0 KM Vlissingen - Westkapelle
Extra info
Bløf wist het al: aan de Zeeuwse kust is het goed toeven. ‘Ik ben blij dat je hier bent’, zo luidt hun singletekst ‘Zoutelande’. Struin over het strand en beklim steile duinen terwijl je uitkijkt op de Westerschelde waar vrachtschepen af en aan varen. Kom je ook naar Walcheren?
img-r0x0x1582x791-t800.jpg

NS-wandeling | Valkenburg aan de Geul

Afstand & plaats
16.5 KM Maastricht - Valkenburg
Extra info
Waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, loop je nu via de Groene Loper de stad uit. Even later sta je in de Limburgse heuvels. Je wandelt langs akkers, door bossen en gaat via het idyllische Geuldal naar Valkenburg a/d Geul.

Alle NS-wandelingen

Alle NS-wandelingen van Wandelnet vind je in onderstaand overzicht of maak gebruik van de zoekfilter om een geschikte wandelroute te vinden. Je kunt een losse dagetappe wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. Tip: met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone.

Gebruik zoekfilter

Maker NS-wandelingen

"Het geheim van de NS-wandelingen: de wandelingen zijn kant-en-klaar en het begin- en eindpunt zijn altijd goed bereikbaar via een station. Een NS-wandeling is perfect voor een dagwandeling." Maak kennis met Sietske de Vet, coördinator van de NS-wandelingen en OV-stappers

Lees het interview

OV-stappers

Elk jaar vervallen er NS-wandelingen om plaats te maken voor nieuwe NS-wandelingen. De NS-wandelingen die niet meer in het NS-pakket zijn opgenomen krijgen bij Wandelnet een tweede leven als OV-stapper. Het gaat om 55 dagwandelingen en 15 tweedaagse tochten. OV-stappers worden niet zo vaak bijgewerkt als NS-wandelingen. Perfect voor de avontuurlijke wandelaar!

Bekijk OV-stappers

Valkenburg a/d Geul

Ontdek de mooiste plekken van de nieuwste NS-wandeling: Valkenburg aan de Geul. Daar waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, loop je nu via de Groene Loper de stad uit. Even later sta je in de Limburgse heuvels. Je wandelt langs akkers, door bossen en gaat via het idyllische Geuldal naar Valkenburg a/d Geul.

Bekijk de NS-wandeling

Blog en nieuws over NS-wandelingen en OV-stappers

 1. Afsluiting Belmonte, 2 februari 2022 © Michiel de Both.jpg

  12 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Deel van een route afgezet: wat komt er dan op je pad?

 2. Herfstsfeer.jpg

  28 oktober 2022 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de herfst

 3. Celtic fields.jpg

  26 oktober 2022 om 05:18 Lea van Someren

  Herfstwandeling Gelderse Vallei

 4. Het bos ten oosten van station Wolfheze © Ernst Koningsveld.jpg

  28 september 2022 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelen langs bossen en landgoederen op het Veluwe Zwerfpad

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eén keer per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen in Nederland. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?