Voor professionals | Successen van Wandelnet

Successen van Wandelnet

Wandelnet heeft door de jaren heen verschillende successen geboekt.

Wandelen op de kaart

Door de jaren heen heeft Wandelnet vele successen geboekt die het wandelen in Nederland prominenter op de kaart hebben gezet en hoger op de bestuurlijke agenda hebben geplaatst. Deze successen zijn het resultaat van onze voortdurende inzet om wandelroutes te verbeteren, wandelmogelijkheden uit te breiden en de voordelen van wandelen breed uit te dragen. Dankzij onze inspanningen hebben we niet alleen de wandelinfrastructuur versterkt, maar ook een grotere bewustwording gecreëerd van de positieve impact van wandelen op gezondheid, welzijn en milieu. Meer weten? Neem contact op met Wandelnet.

Contact opnemen

Routenetwerken zijn 'nationale infrastructuur'

In de nieuwe Omgevingswet vallen routenetwerken voor klein verkeer – waar onder andere het wandelroutenetwerk onder valt – onder infrastructuur. Dit betekend dat de overheid bij het maken van nieuwe plannen voor de openbare ruimte ook rekening moet houden met wandelpaden, waaronder onze Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s). Hierdoor is er veel meer aandacht voor recreatieve paden dan voorheen.

Lees meer over de Omgevingswet
IMG_1758 Cannerberg Sietske de Vet.jpg

Besluit Kwaliteit Leefomgeving

Het Besluit Kwaliteit Leefomgeving bevat de inhoudelijke normen voor overheden met betrekking tot het realiseren van de nationale doelstellingen en het voldoen aan internationale verplichtingen. Wandelnet heeft gelobbyd om de bescherming van wandelnetwerken op te nemen in het besluit. Met succes! Concreet houdt dit in dat gemeenten bij de ontwikkeling van een Omgevingsplan rekening dienen te houden met het belang van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden.

Meer over Besluit Kwaliteit Leefomgeving
Nederlands_Kustpad_deel_3_1.jpg

Wandelen in de Nationale Omgevingsvisie

De toekomstige inrichting en ontwikkeling van de leefomgeving in Nederland staat vastgelegd in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Wandelen is hierin ook opgenomen. Zo is één van de doelen in de NOVI dat de leefomgeving zo wordt ingericht dat mensen verleidt worden om te bewegen. Dit biedt kansen om wandelen goed op de kaart te zetten en de mogelijkheden voor wandelen in de openbare ruimte te bevorderen.

Meer over NOVI
Boswachterspad_algemeen.jpg

Motie betere borging wandelnetwerken

Een gezamenlijke lobby van Fietsersbond, Fietsplatform en Wandelnet heeft ervoor gezorgd dat de Tweede Kamer met een grote meerderheid een motie heeft aangenomen voor een betere borging van de fiets- en wandelnetwerken in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Hiermee onderschrijft de Kamer het belang van de recreatieve fiets en wandelnetwerken en dringt er bij het Rijk op aan om zich daar actief voor in te zetten.

Lees de motie
Publicaties-Wandelnet.jpg

Nieuws voor professionals

 1. De omgelegde route Omgelegde Burgwal Enkhuizen © Prorail.jpg

  7 mei 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Niet Automatisch Beveiligde Overweg Enkhuizen vervangen door Vlonderpad

 2. Veerpont Megen-Appeltern DSC_0369 © John Ruiter.jpg

  23 april 2024 om 09:00 Wandelnet

  Gemeente Oss neemt voortouw voor instandhouding Maasveren

 3. BLK-Wandelnaarjewerkdag-680.jpg

  18 april 2024 om 13:00 Derk van der Laan

  Goed kunnen wandelen rond je werk

 4. 210904-DenHaag-WilmarDik-063.jpg

  28 maart 2024 om 15:00 Wandelnet

  Wandelnet agendeert lopen bij formatie

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?