Voor professionals | Routedatabank

Routedatabank

Wandelnet is medebeheerder van de Routedatabank samen met partners.

Alle recreatieroutes bij elkaar

Het plannen en volgen van routes gebeurt steeds meer digitaal. Daarom is het van groot belang dat digitale routeinformatie goed toegankelijk is voor de consument. Om dit doel te bereiken moeten ontwikkelaars van routeproducten wel over actuele en kwalitatief hoogwaardige routeproducten beschikken. Dat is waar de Routedatabank – een initiatief van Fietsplatform, NTFU, KNHS en Wandelnet – een rol kan spelen. De Routedatabank verzameld alle wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes van Nederland in één overzicht en verstrekt deze aan derden.

Lees de factsheet Naar de Routedatabank

Hoe werkt het?

In Nederland zijn er tientallen beheerders van recreatieve routenetwerken. Hierdoor is het aanbod van routedata gefragmenteerd. De Routedatabank is in het leven geroepen om dit tegen te gaan. Betrouwbare een kwalitatief hoogwaardige routedata leveren op landelijke schaal vereist een hoop coördinatie. Daarom wordt alle data samengevoegd op basis van kwaliteitsstandaarden. Fietsplatform, NTFU, KNHS en Wandelnet hebben elk een eigen database met actuele routedata. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat al deze data een plekje krijgt binnen de Routedatabank conform de afgesproken kwaliteitsstandaarden.

DSC01461_Drenthepad_Norg___LH_Schepers.jfif

Beschikbare data

Inmiddels is de actuele routeinformatie van meer dan 45.000 km aan recreatieroutes te vinden in de Routedatabank. De routedata wordt aan meer dan 300 gebruikers aangeboden – van provincies en gemeenten tot adviesbureaus – voor consumententoepassingen of in het kader van de Omgevingswet. Daarnaast publiceert Wandelnet ook de actuele routedata rechtstreeks op haar website, de routeplanner en de Wandelnet-app. Voor een uitgebreid informatieoverzicht rondom de Routedatabank is het infodocument te raadplegen.

Pieterpad_Deel_2_etappe_03.jpg

Voor wie?

De Routedatabank heeft een brede gebruikersgroep. Al meer dan 400 organisaties maken er gebruik van. Van gemeenten en onderwijsinstellingen tot belangenbehartigers, maar ook cartografen en appbouwers. Ook PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart), NDW (Nationaal Dataportaal Wegverkeer) en de Atlas voor de Leefomgeving putten data uit de Routedatabank.

Dordrecht, wandelaars in de grienden op het Eiland van Dordrecht-4 © Ad Snelderwaard.jpg

Nieuws voor professionals

 1. Opening tentoonstelling Harderwijk.jpg

  11 juli 2024 om 16:00 Wandelnet

  Ontdek de waterkant en negen andere toekomstdromen voor de Randmeren

 2. Close-up wandelen over bruggetje boerenlandspaden © Wandelnet - Ad Snelderwaard.jpg

  4 juli 2024 om 16:00 Wandelnet

  Heel Nederland wandelt, maar waar precies?

 3. De omgelegde route Omgelegde Burgwal Enkhuizen © Prorail.jpg

  7 mei 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Niet Automatisch Beveiligde Overweg Enkhuizen vervangen door Vlonderpad

 4. Veerpont Megen-Appeltern DSC_0369 © John Ruiter.jpg

  23 april 2024 om 09:00 Wandelnet

  Gemeente Oss neemt voortouw voor instandhouding Maasveren

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?