Zo werkten vrijwilligers tijdens coronacrisis aan de websitepagina #rondjelopen

Nadat half maart van dit jaar de lockdown inging in Nederland, waren we meer dan ooit aan huis gekluisterd. Toch is wandelen belangrijk, om de thuis(werk)situatie even te ontvluchten, om even te bewegen of om je gedachtes even te ordenen. Wandelnet startte daarom de hashtag rondjelopen (#rondjelopen), om een rondje rond je huis te promoten. Twee vrijwilligers, Britta Schmidt en Henrie van Zoggel, pakten dit met drie kantoormedewerkers, Ankie, Henk en Thomas, op en maakten in de coronacrisis vanuit Lunteren, Leiden, Amersfoort, Maastricht en Uden elke dag de pagina #rondjelopen. Een knap staaltje teamwork vanuit thuis.

werkplek Henrie.jpg

07.00 uur – Een nieuwe bijdrage op #rondjelopen
Ik maak een tosti en het bakje koffie klaar en start de computer op. Aan het begin van een nieuwe dag komt iemand aan het woord die kort vertelt over zijn rondje lopen. Al eerder zijn deze berichten aangemaakt op de pagina van onze website, met een toepasselijke foto erbij, en nu maak ik er elke dag één openbaar. De bijdrage van de vorige dag wordt op een aparte overzichtspagina geplaatst. En op social media besteed ik aandacht aan #rondjelopen met de persoon die vandaag zijn bijdrage hiervoor levert.

08.00 uur – Kort overleg op Teams
In een kort online teamoverleg wordt besproken wat nodig is om verder de pagina #rondjelopen te vullen. Thomas, onze communicatiemedewerker, zet de grote lijnen uit. Een wandeltip, speciaal voor deze tijd, wordt bedacht. Het wordt ‘Loop je rondje met muziek’. Thomas gaat er vanuit Leiden mee aan de slag. Nieuwe bijdrages komen binnen van de rondjes lopen: vanuit het hoge Groningen, Amsterdam, Den Bosch en Terneuzen. En mensen worden benaderd voor een nieuwe bijdrage. We spreken het enorme netwerk van Wandelnet vrijwilligers aan. En Britta, vanuit het uiterste zuiden bij Maastricht, neemt het contact met hen voor haar rekening, vraagt om goede foto’s en herschrijft zo nodig de teksten. Om kwart voor 9 pak ik mijn fiets en ga naar mijn werk vijf minuten verderop.

14.30 uur – Een boekentip
Terug van mijn werk kruip ik in de serre met een kopje thee achter mijn pc. Op de pagina #rondjelopen zijn in de beginfase wandeltips geplaatst voor die mensen die niet kunnen of willen wandelen. Zo is er een mogelijkheid om virtueel te wandelen en zijn de tien beste films over wandelen geplaatst. Het idee is om als aanvulling hierop nu een reisboekenhandel te benaderen met hun drie beste wandelboeken. Britta stelt voor om De Zwerver in Groningen te benaderen. Als resultaat heeft Thijs Buiting drie prachtige boekentips gegeven die vervolgens in een drieluik op de pagina worden geplaatst. Een mooie aanvulling op een steeds beter gevulde pagina. Ik vergeet mijn eigen #rondjelopen niet en maak een korte wandeling over het Duits Lijntje, een oud spoorlijntracé tussen Boxtel en Gennep.

19.00 uur – Afsluiting van de #rondjelopendag
Na het avondeten wordt even de balans opgemaakt van de dag, wat mag van de pagina en wat mag erbij. De bijdrages van #rondjelopen komen via Britta binnen en deze plaats ik op de website zodat ze later met een klik online komen. In teams worden een aantal ideeën geopperd als vulling voor de pagina. Henk heeft ook een rondje gelopen en levert een korte tekst met foto aan, Ankie is bezig met een blog ‘Ruimte voor lopen’, en Thomas heeft de resultaten van het onderzoek van Wandelnet net binnen. Hieruit blijkt dat maar liefst twee derde van de wandelaars tijdens de coronacrisis vaker een rondje gaat lopen vanuit thuis. Op social media gaat de hashtag #rondjelopen als een speer en onze pagina #rondjelopen zal hier zeker bijdrage aan geleverd hebben, én met vrijwilligers én met professionals. Morgen weer een dag, 07.00 uur present vanuit Amersfoort, Lunteren, Leiden, Maastricht en Uden.

(Henrie van Zoggel)