Jakob van de Werfhorst, padcoördinator Apeldoorn Te Voet

Jakob van de Werfhorst is de nieuwe padcoördinator van Apeldoorn te Voet. Hij kon in de zomer gelukkig nog net voordat alle medewerkers weer thuis gingen werken, kennismaken op het kantoor in Amersfoort. Hij hoefde alleen maar de straat over te steken. Jakob werkt namelijk als programma- en projectmanager bij Royal Friesland Campina en dat zijn de overburen van Wandelnet aan de Berkenweg.

Hoe ben je padcoördinator geworden?
Ik ken Wandelnet al heel wat jaren en was ook al donateur. Ik was op zoek naar ‘iets erbij’, ik werk nu nog volledig maar hoop over 1,5 tot 2 jaar met pensioen te gaan en dan wil ik niet in een gat vallen. Ik houd veel van wandelen en voel me nog gezond en fit. Dus toen ik de vacature voor deze functie op de website zag, heb ik gereageerd. Harold Zijderveld heeft me toen voor een kennismaking op het kantoor uitgenodigd.

Ken je de hele route al?
Nee, dat niet. Maar dat gaat wel gebeuren. Ik woon in Nunspeet, dus dat is redelijk dicht in de buurt en ik ken Apeldoorn want ik heb er op school gezeten. Ik moest in het begin wel even wennen aan de opzet van Apeldoorn te Voet.  Het is anders dan een LAW of Streekpad. Het zijn twaalf lijnwandelingen vanuit het centrum van de stad naar buiten toe. Het idee erachter vind ik wel heel mooi en zeker ook klantgericht; vanuit je huis in de stad, lopend naar het buitengebied.  

Hoe ga je van start?
Ik heb begrepen dat de groep eenmaal per jaar bij elkaar komt. Ik ben ook van plan een dergelijke bijeenkomst te organiseren maar in de huidige tijd is dat wat lastig. Ik wil in de komende tijd in ieder geval alle 12 wandelingen samen met de betreffende vrijwilliger gaan lopen. Ik wil van hen graag de bijzonderheden, de historie en de verhalen van dat specifieke stukje route horen. Ik verwacht dat de route op die manier ook meer voor mij zal gaan leven.

Wat voor wandelaar ben je zelf?
Volgens mijn vrouw ben ik verslaafd. Ik wandel elke dag een klein uur en in het weekend zeker twee tot drie uur per dag. Wandelen is gezond, ik geloof daar echt heel erg in. Onlangs heb ik een boekje van het Pieterpad gekregen, dus daar ga ik ook aan beginnen. Zomers ga ik graag samen met mijn vrouw de bergen in, we wandelen tot 3000 meter hoogte, soms ook meerdaagse tochten. We doen dat al heel lang; ook met de kinderen toen die nog klein waren.

Britta Schmidt

Jakob van de Werfhorst

Jakob is 64 jaar en woont samen met zijn vrouw Geusje in Nunspeet op de Veluwe. Ze hebben drie kinderen en Jakob is in veel dingen geïnteresseerd alhoewel dat geen echte hobby’s zijn. Hij wandelt al meer dan 30 jaar elke avond gemiddeld 4 á 5 km en in het weekend 10 á 15 km. 

Jakob_van_de_Werfhorst.jpg

Stad te Voet

Stad te Voet is een door Wandelnet ontwikkeld concept dat inspeelt op de behoefte van mensen om dicht bij huis te kunnen wandelen. Er is een Utrecht te Voet, Apeldoorn te Voet en Park Lingezegen te Voet. De lijnwandelingen verbinden telkens de binnenstad met het buitengebied. De routes variëren in lengte tussen 4 en 20 kilometer. De lijnwandelingen hebben voor de heen- of terugreis aansluiting op het Openbaar Vervoer. Meer weten? Kijk op Stad Te Voet.

Stad te Voet
Apeldoorn te Voet etappe 01