NS-wandeling Krickenbecker Seen

NS-wandeling Krickenbecker Seen

26 juni 2019 - Britta Schmidt

Ik ben blij met de NS-wandelingen. Erg blij. Duurzaam, gezond en een heleboel dingen meer. Mijn eigen Limburg werd dit voorjaar verblijd met De Krickenbecker Seen, een wandeling door het Natuurpark Maas-Swalm-Nette met als eindpunt station Venlo. Alweer de vijfde NS-wandeling in de provincie. Voor mij vanuit Maastricht slechts te bereiken met vervoerder Arriva, maar wat maakt het uit.

NS_wandeling_Venlo.png

Ik reisde met twee vriendinnen naar het beginpunt, net even over de grens in Duitsland. Station Kaldenkirchen. Het is, laat ik me voorzichtig uitdrukken, niet direct een eerste hoogtepunt op de route. Er stoppen treinen en dan heb je het wel gehad. Wij haastten ons zo snel mogelijk over het verlaten perron langs lege flessen en een aanplakbord met posters uit lang vervlogen tijden naar de uitgang. Het werd daarna gelukkig snel beter. 

Fuut en Echte Koekoeksbloem

Een boomkwekerij,  hooggelegen akkerland  en daarna het plaatsje Leuth en dan de Nette.  Het riviertje meandert tussen bomen door. Wij slingerden mee over een smal pad op de oever, zagen een fuut met vier jongen op haar rug en tuurden vanuit de vogelhut over de naastgelegen rietlanden naar de eindeloze horizon. In de verte  was open water waarop eenden en ganzen dreven. In vroeger eeuwen werd hier turf gestoken, wat achterbleef is een heerlijk waterrijk gebied met plassen, beekjes en natte, unieke elzenbroekbossen.

We staken de Nette over en liepen verder over smalle plattelandswegen. Uitgestrekte natte graslanden kleurden fel roze door een zee van Echte Koekoeksbloemen. Hun franjeachtige bloemblaadjes wapperden in de wind tussen het hoge gras. Vanuit de bosrand klonk zacht de roep van de koekoek. De natuur haalde werkelijk alles uit de kast voor ons. Maar, vroeg ik mij af terwijl ik de grens naar Nederland weer overstak en de Groote Heide bij Venlo passeerde, halen wij ook alles voor de natuur uit de kast? Ik denk van niet.

Het kan veel beter

Het kan beter in Limburg. Veel beter. Limburg telt, ik hoop dat ik er niet eentje vergeten ben, achtendertig treinstations. Laat het maar even inzinken. Achtendertig. De NS stopt op negen vooral  grotere,  Arriva op de andere negenentwintig veelal lieve kleine stationnetjes met wandelmogelijkheden om van te watertanden.  Reuver, Randsdaal, Houthem, Meerssen….wandelen zonder auto. Duurzaam toerisme. Dus beste spoormensen van NS en Arriva, volgend jaar samen het nieuwe “treinwandelen” lanceren,  zou dat niet wat zijn? Veel succes.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?