Berekenend wandelen

Berekenend wandelen

26 augustus 2019 - Wim Huijser

Wie mindful wandelt, houdt zich niet bezig met meetbare resultaten. Toch levert wandelen ons direct iets op. 

wandelaar blog Ringlaan De Glind foto Jolanda Denekamp.jpg

Gegevens die goed zijn om in het achterhoofd te houden. Zo staat een half uur wandelen gelijk aan ongeveer 10.000 stappen. Een wandeling van 30 minuten per dag vermindert al de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere ouderdomsziektes. De levensverwachting van iemand die 75 minuten per dag wandelt of een andere matige fysieke inspanning doet, stijgt met bijna twee jaar in vergelijking met een niet-actief persoon. Door 2,5 uur te wandelen stijgt de levensverwachting met gemiddeld 3,5 jaar.

Wie loopt om vet te verbranden, kan beter een uur aan een stuk wandelen in plaats van vier keer een kwartier. Aan het begin van de wandeling gebruikt het lichaam energie uit opgeslagen reserves in de spieren. Pas na ongeveer een kwartier is die voorraad opgebruikt en gaat het lichaam over op vetverbranding. Door een uur te wandelen verbrandt een volwassen persoon ongeveer 263 calorieën. Met flink doorstappen en af en toe een hellinkje meepakken, kan de verbranding oplopen tot bijna 400 calorieën.

Wandelen werkt ook tegen depressie en kan helpen bij het stoppen met roken. Wandelen is natuurlijk geen rekenen, maar het zijn wel allemaal resultaten die tellen.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?