Wandelen door de grienden: sprookjesbossen in elk seizoen

Wandelen door de grienden: sprookjesbossen in elk seizoen

18 oktober 2019 - Wandelnet

Het Eiland IJsselmonde is een nog wat onontdekt gebied. Onder de rook van Rotterdam, ingeklemd tussen Oude en Nieuwe Maas en de rivier de Noord vind je hier unieke natuurgebieden. Op het Eiland IJsselmonde vind je zeldzame grienden, ruige stormbossen en bijzondere polders met volop vogels. Vandaag gaan we wandelen aan de zuidoever van het Eiland en doen we de Rhoonse grienden, Klein Profijt en de Carnisse grienden aan. Deze wandeling overlapt met Etappe 4 van het Grote Rivierenpad. Ons rondje van vandaag heet ‘het Groene Lint’ en is 16 kilometer, maar goed in te korten door 1 van de grienden over te slaan. Deze en andere routes zijn terug te vinden op www.ontdekijsselmonde.nl/routes.

Grienden.jpg

De paden op de lanen in
Onze route van vandaag begint bij de TOP ten zuiden van Rhoon. Hier is parkeergelegenheid. Wij hebben er echter voor gekozen om de fiets (buiten de spits) gratis mee te nemen in de metro van Rotterdam naar Rhoon en peddelen in een kwartiertje van de halte via een schitterende dijk met oude bomen naar het beginpunt van de wandeling. In het oude centrum van Rhoon is gelegenheid om koffie te drinken en een kleine omweg brengt je naar Boerderij de Buytenhof, waar je heerlijk eet en een picknick aan kan schaffen.

Vanaf de TOP wandelen we de Rhoonse grienden in. Vroeger werden hier wilgentenen geteeld voor het maken van manden. Met het instorten van deze industrie zijn in de meeste delen van Nederland de grienden verdwenen. Op Eiland IJsselmonde zijn er een aantal bewaard gebleven, die nu beschermd worden als bijzonder natuurgebied. Je wandelt hier door wilgengangen, met naast het smalle pad kreekjes waarin het water rijst en daalt met eb en vloed. Door dit bewegende water is hier een weelde aan bijzondere planten en dieren te vinden.

Sprookjesbos vol bloemen
De wilgen naast ons pad zijn begroeid met tientallen soorten mos en varens. Het zijn micro-universums waar je eindeloos naar kan kijken. Zomerzon valt door de niet langer geknotte wilgen en we wanen ons in een sprookjesboek. Dit komt ook door de zee van bloemen om ons heen: zomerklokjes, tapijten van gele spindotters en overal roze reuzenbalsemien. Ik wordt een beetje hyper van hoe waanzinnig mooi het hier is. We waren eerder al in de Ridderkerkse griend, maar de schaal van de grienden aan de Oude Maas maakt nog steeds enorme indruk.  We dwalen over bruggetjes, van gang naar gang. Op een vlonder aan de waterkant zitten we een poosje stil om te kijken of we bevers kunnen spotten, die sinds een paar jaar terug zijn in het gebied. Helaas, we hebben geen geluk. Nou ja, waar het bevers aangaat dan.

Klein Profijt en Carnisse grienden
We steken door naar de volgende griend: Klein Profijt. Hier mag de natuur helemaal haar eigen gang gaan en de griend voelt woest en ongerept. We zijn helemaal alleen op deze zonnige vrijdag en lopen tot het pad overgaat in de oever van de Oude Maas. Het voelt wijds opeens. In het gras eten we onze boerderij-picknick. Dan duiken we de derde griend van de dag in: de Carnisse griend. Het schitterende Truus Visscherpad vervoert direct weer en de wilgenbossen vervelen nooit. We komen ogen tekort. Via boerenland met mooie dijkjes lopen we aan het einde van de grienden terug naar de fiets. Halverwege strijken we neer bij de brasserie van de golfbaan voor een wijntje met bitterballen. Wat een schitterende dag!

Auteur: Marloes Kemming, gebiedspromotor van het Eiland IJsselmonde.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?