De Tillefonne

De Tillefonne

28 oktober 2019 - Paul van Dommelen

Vrijwilliger van Wandelnet Paul van Dommelen wandelt met in de hand de wandelgids van het Zuiderzeepad. Een uitdagende wandeling van 490 km rond de voormalige Zuiderzee. Via een serie van blogs neemt hij ons mee in zijn ervaringen. 

Zuiderzeepad_brug_Tillefonne.jpg

Voordat we aan onze wandeling naar Makkum beginnen, drinken we koffie op het marktplein van Workum. We kijken al even hoe we het stadje uit moeten wandelen. Maar het pad naast huisnummer 25 zien we niet onmiddellijk. Het is dan ook maar drie stoeptegels breed. We staan in de Tillefonne (km 392). Na zo’n 100 meter gaan we een eerste brug over en staan ineens in de weilanden. Heel bijzonder om zo snel van het centrum helemaal buiten te zijn. We leren dat Tille het Friese woord is voor een smalle (hoge) brug met leuningen en dat Fonne een oud Fries woord voor kalverweide is.

Het pad loopt vanaf de markt in Workum door de weilanden via 8 bruggetjes naar de voormalige Zuiderzeedijk. Het werd gebruikt door mensen uit de omgeving die naar de kerk of de markt in Workum gingen. Ik kan me ook voorstellen dat mensen uit Workum het pad gebruikten om snel bij de Zuiderzee te zijn. Op oude kaarten is daar een soort haven te zien.

Het kadaster heeft alle topografische kaarten vanaf 1815 gedigitaliseerd. Dat maakt het makkelijk om meer informatie over de Tillefonne te vinden. Vanaf de kaart van 1850 is het pad op de kaart ingetekend. In 1904 staat bij het pad de naam “Telegraaf”. In 1932 verdwijnt die naam van de kaart en wordt er geen naam meer vermeld. Op de topografische kaart van 2005 komt voor het eerst de naam “Tillefonne” voor.

Door de weilanden is het pad één stoeptegel breed. Via de bruggetjes lopen we van weiland naar weiland en zijn veel te snel naar onze zin bij de Zuiderzeedijk.

Lees meer over