Jong geleerd...

Jong geleerd...

6 november 2019 - Paul van Dommelen

Vrijwilliger van Wandelnet Paul van Dommelen wandelt met in de hand de wandelgids van het Zuiderzeepad. Een uitdagende wandeling van 490 km rond de voormalige Zuiderzee. Via een serie van blogs neemt hij ons mee in zijn ervaringen. 

Zuiderzeepad_Oudemirdumer_Klif.jpg

We lopen Oudemirdum (km 358) binnen en onmiddellijk roep ik: “Oudemirdumer Klif” en ik ben terug in mijn lagere school!

In mijn herinnering bestond het vak aardrijkskunde op de lagere school voornamelijk uit het leren van rijtjes. Een aantal van die rijtjes ken ik nog steeds uit mijn hoofd. Zo ook de topografie van Friesland. Naast plaatsen en wateren had je “Overigen”: Afsluitdijk, Het Bildt, Gaasterland, Oudemirdumer Klif. Zonder uitleg wist je ze feilloos op de blinde kaart aan te wijzen. Maar wat het nu was? Jaren later verklaarde (en danste bijna) mijn hoogleraar fysische geografie Jan Zonneveld de “wals van het landijs”. Ja en dan begrijp je ineens hoe het keileem gestuwd kon worden en hoe later door afslag van de Zuiderzee het klif is ontstaan. Vanaf het leuke bezoekerscentrum “Mar en Klif” in Oudemirdum is het iets meer dan 1,5 km naar het Oudemirdumer Klif. Net mooi voor een wandelingetje voor of na het eten.

 

De volgende dag komen we in Stavoren aan, net op het moment dat Maarten van der Weiden zijn Elfstedenzwemtocht afsluit met een glorieuze aankomst in Leeuwarden. Twee dagen eerder was Maarten door Stavoren gezwommen. Heel het stadje was nog versierd, borden wezen naar parkeerplaatsen, meezwemmers mochten dichterbij parkeren en straten waren afgezet. In de stad werd nog volop nagepraat over wat één man te weeg kan brengen. ’s Avonds in de vaart achter ons overnachtingadres zwemmen jongentjes de tocht nog even na, alsof ze Maarten van der Weiden zijn. Zullen ze ooit zelf (een deel van) de Elfstedentocht zwemmen?

Lees meer over