Vanuit Kerkrade langs de Wurm

Vanuit Kerkrade langs de Wurm

22 december 2019 - Britta Schmidt

Het riviertje de Wurm kronkelt langs de Duitse grens. Elk jaar in december loopt ons wandelgroepje door dit verscholen dalletje. Het is een mooie traditie. We stappen zoals altijd uit op het station van Kerkrade Centrum. Het ligt er op deze zondagochtend stil en verlaten bij.

Aken_4.jpg

Siegfriedlinie

Van Kerkrade zien we weinig. We lopen langs de rand van de bebouwing en wandelen al snel tussen weilanden door, richting het bos. Rechts van het pad rijen betonnen ‘drakentanden’; de Sigfriedlinie, de betonnen tankversperring uit de Tweede Wereldoorlog. Stille getuigen van andere tijden.

De Wurm mag, net als de Limburgse Geul en Gulp, weer naar hartelust meanderen. Ze doet het met verve. Vanaf het houten bruggetje kijken we naar het snel stromende water en de steile oeverwanden. We volgen daarna het riviertje stroomopwaarts, eerst op de linker- en later op de rechteroever. Het is uitkijken geblazen. Het pad, soms hoog door het bos, is door de vele regen verandert in een glibberige, bijna vloeibare blubbermassa. Gelukkig bieden onze stokken enige houvast.  

Lausberg

Alles op deze wandeling is traditie. Ook onze pauzeplek.  Langs de weg, bij de Teuterhof Hütt'n. Zichzelf aanprijzend met "ein Stuck bayrische Lebenslust und Gastlichkeit" en compleet met ober in lederhosen. Op tafel komt, ook zoals altijd, heisse Chocolademilch mit Chocoladekuchen, Rahm-apfelstrudel mit Sahne, Currywurst mit pommes und die Tagessuppe. Duitse porties, ruim voldoende om de rest van de route op af te leggen. 

We klimmen het dal uit, kruisen de snelweg en wandelen het gehucht Soers binnen. In de verte is ons laatste obstakel al te zien: de 264 meter hoge Lausberg. Met trappen en een paar haarspelden slingeren we omhoog. Dan ligt het eindpunt aan onze voeten. We zien de torenspitsen van Aken. Het is een aangename entree van de stad langs statige panden. Als vanzelf komen we in de nauwe staatjes rond de kathedraal. Het is er druk. De kerstmarkt is in volle gang.

Gluhwein

We schuifelen op onze modderschoenen, met onze rugzakjes en onze wandelstokken, met de massa mee naar de achterkant van de Dom. Het hoog gelegen buffet biedt prachtig uitzicht op de kraampjes op het Katschhof. De geur van Glühwein vult de lucht. Even later proosten we met onze hoge, gevulde glazen. Op onze vriendschap, op een nieuw wandeljaar. 

Ook de 18 km van Kerkrade naar Aken lopen? Je vindt onze route op http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2508411

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?