Een rondje lopen door de buurt

Een rondje lopen door de buurt

24 maart 2020 - Britta Schmidt

Ik loop elke dag een rondje. Vanuit mijn huis in Amby, een buitenwijk van Maastricht. Eerst tussen de huizen door naar de Oude Molenweg. Het is de rand van de stad, ik kijk uit over het Limburgse heuvelland. Het ligt er deze dagen wonderlijk fraai bij. Zonovergoten, de eerste bloesems in de bomen. Een veldleeuwerik, hoog in de lucht, met heerlijke trillers. Het is alsof de natuur wil zeggen: “Kijk, ondanks alles….”. En inderdaad, op de een of andere manier troost het toch een beetje.

Amby_1.jpg

Nieuw en toch oud

Ik wandel verder richting het noorden. Achter de nieuwe huizen zie ik de oude kerkspits. Ik woon in een nieuwbouwwijk, maar ook in heel oud dorp, met nog steeds de kerk en het cafe in het midden. Er wonen al mensen sinds het jaar 1000. Een man vond jaren geleden hier ergens in het veld een grote hoeveelheid zilveren en gouden munten, uit de eerste eeuw na Christus. Ook vandaag zie ik weer iemand weer met een metaaldetector over de kale akker lopen. Hoop doet leven zullen we maar zeggen.

Wegkruis

Bij het wegkruis, op de meeste noordelijke punt van de wijk, sla ik linksaf. Iemand heeft Jezus getooid met een takje bloesem. Ik steek er vandaag een paar bloeiende paardenbloemen bij. Hier staat het nieuwe verzorgingshuis naast de oude Tiendschuur, een indrukwekkende boerderij uit de 18e eeuw. Oud met nieuw vermengt. Het is een mooie combinatie. Op de oude kaarten van het dorp is de Tiendschuur altijd terug te vinden. Iemand heeft die oude kaarten van het dorp online gezet. Je ziet er dat op de plek waar ik nu woon, vroeger boomgaarden waren. Met appels, peren en kersen. En door die boomgaarden was een pad. Je ziet het als een stippellijntje op de kaart van 1920. Ik sla op mijn terugweg dus de Longinastraat in.

Pad langs de fruitbomen

Wie niet oplet, loopt het zo voorbij. Het is een smal grindpaadje tussen twee huizen door. Het Mirabelpad heet het nu. Ik loop tussen meidoornhaagjes en kom bij de boomgaard. Een klein stukje van het oude dorp dat men heeft bewaard. Met hoge fruitbomen. Met schapen en een rij gele bijenkasten. Met op de hoek een klein blauw huisje met een Mariabeeldje erin. Een groene wijk waar je kunt wandelen, zo vanuit je eigen huis. Het is nu goud waard.

amby 6.jpg

Benieuwd naar de oude kaarten van mijn dorp? Kijk op Amby op de kaart gezet.

Lees meer over