En zo werd ineens snoeihard duidelijk wat het belang van wandelen is voor onze maatschappij…

En zo werd ineens snoeihard duidelijk wat het belang van wandelen is voor onze maatschappij…

24 maart 2020 - Wandelnet

Een blog vanuit Ankie van Dijk, directeur Wandelnet. 

Ankie_3

Thuis werken

Een grote groep Nederlanders werkt sinds maandag vanuit huis. En de meesten weten vast dat een dagje in je joggingbroek achter je laptop er voor kan zorgen dat je even door je achterstallig werk heen jast. Maar dag in dag uit alleen maar binnen zijn en vierkante ogen van het scherm krijgen, vindt niemand prettig. Er worden dan ook massaal rondjes gelopen; voor, na of tijdens de werkdag. Wetenschappelijk onderzoek wijst al langer uit dat zo’n wandeling je fitter en creatiever maakt. Zelf ervaren wat een rondje lopen met je doet, is altijd nog beter.

#rondjelopen
Bij Wandelnet stimuleren we anderen om een rondje te gaan lopen, uiteraard binnen de richtlijnen die het RIVM daarover heeft opgesteld. En met rondje lopen bedoelen we dan vooral: trek je schoenen aan en loop vanaf huis een rondje. Want je hoeft echt allemaal niet in het bos te lopen om lekker te wandelen. De auto kun je gerust thuis laten; dat doen veel anderen namelijk ook, dus het is veel rustiger in jouw woonwijk. En het OV ‘is even geen uitje’ zoals de NS duidelijk aangeeft, dus die NS-wandeling laten we even op de plank liggen.

Voor iedereen
Wat we ook al wisten, maar nu heel zichtbaar wordt: wandelen is voor iedereen! Als je fit en gezond bent, kun je wandelen. Je hebt geen sportschool of attributen nodig (oké, een paar schoenen). Kinderen lopen een daily mile, ouderen halen even een frisse neus, pensionado’s blijven in beweging door te wandelen en de werkenden onder ons doen tijdens de werkdag weer nieuwe energie op.

Gebruik je verstand
Dat we met z’n allen (nog) naar buiten kunnen, heeft natuurlijk te maken met het beleid dat in Nederland gevoerd wordt. En het belang van dat je naar buiten mag om een rondje te lopen, is groot: energie opdoen, frustratie kwijtraken, frisse buitenlucht en beweging. Maar natuurlijk allemaal wel in de context van het niet verder verspreiden van het coronavirus. ‘Gebruik je verstand’ als je even wilt wandelen: start vanuit huis, zoek geen drukke plekken op, loop lekker alleen (of met een huisgenoot), houd afstand tot anderen. En waardeer de kleine dingen van je wandeling…

Tot slot respect voor alle mensen, bijvoorbeeld in de zorg, die in deze tijden geen moment aan wandelen denken. Zij zetten een stapje extra voor ons en rennen zich de benen onder het lijf vandaan.

Ankie van Dijk

directeur Wandelnet

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?