Trots op de Westfriese Omringdijk

Trots op de Westfriese Omringdijk

1 mei 2020 - Wandelnet

Eerder dit jaar is het streekpad Westfriese Omringdijk gepresenteerd. Rutger Burgers, de samensteller van de route, vertelt er met trots over. 

Streekpad_Westfriese_Omringdijk.JPG

Op de fiets- en wandelbeurs werd het Streekpad Westfriese Omringdijk officieel gepresenteerd. Na jaren van voorbereiding kunnen wandelaars genieten van het nieuwste streekpad. De streek kan trots zijn op dit pad, vindt Rutger Burgers, de samensteller van de route. ‘De cultuurhistorie spat ervan af. Overal langs de route is de geschiedenis van het land te proeven, en de Omringdijk is de belichaming daarvan’.

West-Friesland is een vrij onbekende regio, maar het landschap is typisch Nederlands en de Omringdijk is een van de oudste voorbeelden van de strijd tegen het water. Al in de 13de eeuw is men begonnen met de omdijking van West-Friesland. Het contrast tussen het kleinschalige oude land binnen de dijk, en de jongere, veel rechtlijnigere polders erbuiten is goed te herkennen vanaf de route.

Een aantal trajecten over Omringdijk zijn speciaal voor deze route opengesteld. Vooral voor de graspaden in de Groetpolder tussen Kolhorn en Aartswoud kostte dat veel overleg met alle boeren en pachters. Maar uiteindelijk werkten ze allemaal mee en is het onverharde pad over de dijk een van de mooiste trajecten van de route.

Overal langs het pad zie je gemalen, kastelen, dwangburchten, sporen van dijkdoorbraken en historische havens, zoals de Broekerhaven in Bovenkarspel. Kenmerkend zijn ook de vijf historische steden die de route aandoet; Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik.

Een van de hoogtepunten is Kolhorn. ‘Een verborgen parel, onontdekt en puur. Tot begin vorige eeuw lag dit aan de Zuiderzee en had het een eigen haven. Nu ligt het midden in het land, en is het IJsselmeer kilometers ver weg. Bekijk de historische kaarten via www.topotijdreis.nl en je ziet hoe het land, en de ligging van Kolhorn aan de Zuiderzee gedurende de afgelopen eeuwen is veranderd’.

In guur, winderig of mistig weer is er door het ontbreken van bos weinig beschutting. Maar op heldere winterdagen, of in het voorjaar of de zomer loop je op het Streekpad Westfriese Omringdijk door een fantastisch mooi landschap met uitgestrekte vergezichten, talloze weidevogels en Hollandse wolkenluchten.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?