Meer ruimte voor de benenwagen!

Meer ruimte voor de benenwagen!

26 mei 2020 - Wandelnet

Ankie van Dijk, directeur Wandelnet, pleit voor meer aandacht voor de 'benen'wagen op straat.

geefdestraatterug_campagnebeeld_cropped.jpg

Er is duidelijk meer ruimte voor lopen nodig op straat, het wandelpad en op de stoep. En dat vraagt dat er meer aandacht voor de benenwagen komt in plaats van de ‘personen’wagen! De menselijke maat is weer terug op straat en daar hoort wandelen, slenteren en lopen duidelijk bij. Wandelnet haakt daarmee in op de oproep en campagne van de Fietsersbond ‘geef de straat terug’

Recht van de snelste

Begrijp me goed; ik ben niet faliekant tegen auto’s. Maar in ons denken over de inrichting van de straat en het verplaatsen, is het opvallend hoe dominant de auto is geworden. Marco te Brömmelstoet en Thalia Verkade schreven er zelfs een boek over: ‘het recht van de snelste’. De personenwagen heeft in meer dan 90% van de tijd niets met personen te maken. Dan staat ‘ie zonder personen stil, geparkeerd. Maar hij neemt daarmee verhoudingsgewijs wel heel veel ruimte in op straat.

Ruimte voor lopen

En da’s nou precies waar het aan ontbreekt: ruimte. Als je te voet gaat, neem je als ‘verkeersdeelnemer’ de minste ruimte in. En als je niet deelneemt aan het verkeer, dan laat je ook geen ruimteclaim achter. Zelfs geen geparkeerde fiets! Wandelen is daarmee de meest ruimte-efficiënte vorm van verplaatsen. En, misschien nog wel belangrijker, wandelen is voor iedereen; van jong tot oud en het maakt geen verschil of je nu wel een fiets of een auto hebt als eventueel alternatief.

Slenteren in de anderhalve-meter-samenleving

Met de richtlijn om anderhalve meter afstand te houden, is het besef van ruimte toegenomen. Achteloos slenteren door steden waar je niet op verkeer van links en rechts hoeft te letten, maar je blik naar boven op geveltjes gericht kan zijn, heeft een waarde in zich. Met je kinderen in het bos wandelen, geeft de beleving van vrijheid, al was het maar omdat je niet hoeft op te letten of ze wel op het pad (de denkbeeldige stoep) blijven lopen. Wandelen is het fijnst, omdat je dan even je hoofd leeg kunt maken. Iets wat maar liefst 57% van de wandelaars belangrijk vindt, juist in tijden van corona, blijkt uit onderzoek van Wandelnet over wandelen in coronatijd.

En daarom vragen we ruimte voor lopen: in de stad, op het pad, in de straat, door het land, op de stoep, in het bos…

Ankie van Dijk

Directeur Wandelnet

Via de actie ‘geef de straat terug’ van de Fietsersbond kun jij aangeven welke straat in aanmerking komt voor meer ruimte voor de benenwagen.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?