Een rondje over het Brabants Vennenpad

Een rondje over het Brabants Vennenpad

24 juni 2020 - Britta Schmidt

Bij het Soerendonks Ven is het direct raak. Vier foeragerende lepelaars. Wat een cadeautje, zo vroeg op de ochtend. Achter ons passeert een groepje racefietsers op hoge snelheid. “Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen”, schijnt de dichter Kahlil Gibran ooit te hebben gezegd. Laat ons dus maar schildpadden zijn vandaag.

Britta_op_het_Brabants_Vennenpad.png

We zijn vroeg vertrokken vanaf de parkeerplaats tegenover de kerk in het Brabantse Soerendonk. In het dorp heerst een zondagse rust. Geen mens op straat; niet bij het café, niet bij de kerk. Op de straathoek zien we ons eerste geel-rood van het Brabants Vennenpad. Vorig jaar verscheen de wandelgids van de vernieuwde route. De hoogste tijd dus om eens te gaan kijken.

Perfecte markering

We lopen over brede, rulle zandpaden langs de Groote Heide, een uitgestrekte vlakte onder een stralend blauwe lucht. Een plek waar je adem kunt halen. En toch ook een plek die een beetje droef stemt. Ja, er is heide te zien. Maar niet overal. Grassen steken massaal de kop op.

De markering is perfect. Het is zorgeloos wandelen. Dat is fijn, want er is veel te kijken. De afwisseling in het landschap is groot. Na de heide eerst bos, dan velden met asperges en weilanden. We wandelen langs een grenspaal en horen de heldere bel van het trappistenklooster de Achelse Kluis. Voor bier is het ons nog wat te vroeg, dat bewaren we voor later op het eindpunt. We lopen dus rustig door.

Dan draait het Vennenpad terug naar de heide. Onverwacht is de ondergrond vochtig, ja zelfs zompig; het graspad veert zacht onder onze voeten. Een ree springt op uit het hoge gras en maakt zich met elegante sprongen uit de voeten. We kijken het even na. Dan wandelen we een berkenbos in dat regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te komen. Een woud van witte stammen op een bodem van zacht wuivend gras.

Lus wordt rondwandeling

Het Brabants Vennenpad gaat zuidelijk van Eindhoven met een grote lus om de Leenderheide heen. Van die lus maak je met een kleine doorsteek een mooie rondwandeling van twintig kilometer. Voor wie net als wij het OV nog even laten aan wie het echt nodig heeft. Bij de schuilhut in het bos slaan we dus rechtsaf. Na ruim een kilometer pakken we in Leenderheide het Vennenpad weer op, nu in zuidwaartse richting.

Na een ijsje bij de coöperatieve kruidenierswinkel volgen we geel-rood over een pas gemaaid graspad langs de Strijper AA. Een rustig meanderde beek. Kijkend naar de bloeiende dotterbloemen op het water, naar een roofvogel hoog in de lucht. Langzaam voortbewegend, zoals schildpadden het doen. Terug naar Soerendonk. 

Rondje lopen

Ook een rondjelopen over een LAW of Streekpad? Over het Hanzestedenpad, het Kustpad of het Krijtlandpad? Kijk op rondjelopen voor alle mogelijkheden.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?