Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Amsterdam

Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Amsterdam

8 februari 2021 - Lea van Someren

'Kom nu uit die stoel en bekijk onze hoofdstad eens met andere ogen en ontwijk daarmee de toeristendrukte', aldus padcoördinator van Wandelnet Paul Crijns. Tijdens deze 17 km lange rondwandeling via de LAW ‘s Trekvogelpad en Zuiderzeepad zie je steeds opnieuw andere dingen en ontdek je plekken waar je ná deze wandeling zeker nog eens wilt terug keren.

amsterdam stad amsterdam paul crijns.jpg

Deze route laat zich het beste tegen de klok in lopen: je start in de hectiek van een wereldstad om te eindigen in een andere wereld aan het water.

Historisch centrum

Verlaat het station en ga richting de Wallen en de Chinese buurt. Kijk door je oogwimpers naar de bouwput op het stationsplein. Geloof me, het gaat allemaal heel mooi worden. Op de Zeedijk ben je even in Azië, maar eenmaal bij de oudste stadspoort, de Waag aan de Nieuwmarkt herken je de eeuwen die sinds de bouw ervan voorbij zijn vergleden. Laat de geschiedenis op je inwerken. Wanneer je bent aangekomen bij museum Nemo kijk dan zowel naar rechts als naar links en bewonder het uitzicht op het Scheepvaartmuseum misschien wel de Stad Amsterdam, het Scheepvaarthuis, het Arcam (na corona ook een bezoek waard), het West-Indisch Pakhuis en de vele pakhuizen.

 amsterdam waag paul crijns.jpg

Oud Amsterdam

Al snel loop je langs de achterkant van Artis, zo verrassend dicht bij het station. En de dierentuin mag dan gesloten zijn, je hoort de dieren. Via een oude defensie-poort bereik je de Dapperbuurt. Proef de sfeer van de wijk door even van de route af te wijken en door de Dapperstraat te wandelen en loop via de Eerste van Swindenstraat het spoor onderdoor om in de Indische buurt terecht te komen, een arbeiderswijk die van karakter veranderd is.

Waterfront

In het Flevopark lopen we op tegen een bijzonder gebouwtje, ‘t Nieuwe Diep, waar een proeflokaal is gevestigd. Nu gesloten natuurlijk, maar in het weekend bieden ze versnaperingen ‘to go’. Wandel verder langs het Nieuwe Diep. Eenmaal de Amsterdamse Brug overgestoken bereik je hier het Zeeburger-eiland dat begin 20e eeuw is volgeplempt met baggerslib uit het IJ. Het was lang in gebruik als watervliegtuisbasis en de daarna voor de rioolwater zuivering. Nu is het volop in ontwikkeling en gaan er een aantal 120 meter hoge woontorens verrijzen. Links kijk je uit op het Oostelijk-Havengebied. Amsterdam blijft maar groeien. Door alle bouwwerkzaamheden op het Zeeburger eiland en de dijkverhoging op datzelfde eiland moet je even goed oppassen waar de route loopt.

Over het IJ

Eenmaal de Oranjesluizen overgestoken stap je een andere wereld in. De stad is dichtbij maar oh zo ver weg. Via de dijk wandel je langs kleine dijkhuisjes, spelen kinderen op straat. De route leidt je verder door Amsterdam Noord, een wijk met veel arbeidershuisjes waar fors wordt verbouwd en gerenoveerd. “Als je nog wat tijd hebt, dan moet je zeker even naar Herberg Mandelahuisje”, tipt Paul Crijns, “ga er even zitten en geniet van de stilte en kijk naar de hectiek van het station aan de overkant. Loop tot slot nog even langs het tegeltableau onder het spoor. En kom ook nog een keer terug voor het Eye filminstituut en de schommel op de Amsterdam toren”.

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op Wandelnet Rondwandeling Amsterdam

Lees meer over