Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Olst

Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Olst

8 maart 2021 - Lea van Someren

Op de dag dat de Volkskrant een column publiceert over een karpervisser in Olst in quarantaine, bel ik met Roel Jonker. Roel is vrijwilliger van Wandelnet en bedenker van deze rondwandeling in Olst. "Je treft het", meldt hij enthousiast, "de markering van de nieuwe route is gereed!"

krokus.jpg

Net als vissen heeft wandelen tijdens deze pandemie aan populariteit gewonnen. Deze rondwandeling telt 15,3 kilometer. De route loopt over oude landgoederen, door een zeer afwisselend agrarisch gebied, door bossen en een bijzonder weidelandschap. Tijdens dit telefoongesprek en met de gedetailleerde routekaart op internet voor mijn neus, neemt Roel me mee langs zijn wandeling en laat mij alle bezienswaardigheden zien.

Buitenplaats Spijkerbos

Het beginpunt is station Olst waar je makkelijk je auto kunt parkeren. De route gaat het spoor over en je wandelt achter sportvelden langs het dorp uit. Al snel kom je in het buurtschap Boskamp, de enige mogelijkheid voor een versnapering-to-go. Oude zandpaden in een open landschap brengen je naar de buitenplaats Spijkerbos. “Een ‘spijker’ is een term waarmee niet-adellijke herenhuizen op het platteland werden aangeduid”, weet Roel te melden. Het prachtige witte landhuis is goed te zien.

 

Landgoederen

Met een grote bocht loopt de route om de 300-jaar oude gerestaureerde pachtboerderij De Zoogenbrink heen. Hierin is een informatiecentrum van Staatsbosbeheer gevestigd. Inmiddels ben je dan aangekomen op het landgoed ’t Nijendal, een prachtig wandelgebied met veel zandpaden en bankjes. “Maar ben je in het buurtschap Hengforden, dat je hebt bereikt via een wandelhekje, dan kan je struinen door een bijzonder wild weidelandschap, echt prachtig”, vertelt Roel vrolijk.

De Haere havezate paul van bodengraven.jpg

Eenmaal het spoor weer over, kom je op landgoed De Haere, een mooi bos met zandpaden en bruggetjes. In dit gebied zijn de herinneringen (ondere andere bunkers) aan de oude IJssellinie uit de tijd van de Koude Oorlog her en der nog te zien zijn. Vanaf hier kom je op de hoofdroute van het Hanzenstedenpad.
Bij het landgoed Groot Hoenlo heeft Roel een extra bocht in het Hanzestedenpad ingetekend. Het is een prachtig particulier terrein met vijvers. Waar je weer op het Hanzestedenpad komt, zie je rechts de oprijlaan van het kasteel Groot Hoenlo, tegenwoordig ingericht met appartementen.. “500 Meter verderop”, gaat Roel verder, “wijken we ook even af van het Hanzestedenpad. Je wandelt dan ook over een particulier terrein, dit keer een kleine woon/werkgemeenschap van mensen met een verstandelijke beperking. Niet verbaasd zijn als je hier vrolijk wordt begroet en aangesproken”.
En met links nog een aantal mooie boerderijen ben je al snel weer terug bij je beginpunt.

In de benen

Los van al het moois en fraais onderweg benadrukt Roel vooral de rust van de omgeving. “Tijdens deze wandeling kom je weer tot jezelf”. Binnenkort trek ik mijn wandelschoenen aan, download de kaart op mijn telefoon en ga genieten van de rust in dit Overijsselse gebied en het fraais van Roels wandeling.

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaart en de GPX-file vind je op Wandelnet Rondwandeling Olst

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?