Het Gelukkigerwijspad

Het Gelukkigerwijspad

20 maart 2021 - Lucy Deutekom

‘Zet je nieuwsgierige bril op tijdens het wandelen. Welke mooie dingen zie je om je heen?’ Dit is een van de opdrachtjes die bedenker van het Gelukkigerwijspad Wilco Kruijswijk met ons deelt. 

Afbeelding Ansichtkaart.jpg

Dit doet hij samen met ‘One Moment a Day’, een initiatief om mindful te wandelen, en zo het geluksgevoel tijdens onze wandelingen te vergroten. Op de Dag van het Geluk vertelt Wilco over het Gelukkigerwijspad.

Santiago

Zijn liefde voor lange afstandswandelen ontdekte Wilco na een moeilijke periode in zijn leven. ‘Door een aantal zware tegenslagen, waaronder het overlijden van mijn ouders, verloor ik het vertrouwen in een goede afloop. Van nature ben ik positief ingesteld, maar dat raakte ik kwijt. Ik besloot om de Camino naar Santiago te lopen: 800 kilometer in veertig dagen. Het eenvoudige ritme van lopen – eten – wassen – slapen en dat dagelijks herhalen, had een helende werking. De tocht bracht me meer dan mentale rust. Tijdens de ontmoetingen met andere pelgrims werd ik steeds iets wijzer over mezelf, of over wat er in mijn leven was voorgevallen. Je kan zeggen dat met iedere ontmoeting een puzzelstukje op zijn plaats viel.’ Bij zijn aankomst in Santiago haalde Wilco opgelucht adem: ‘Ik ben in Santiago en ik ben gelukkig.’ Sindsdien gaat hij ieder jaar een maand op pelgrimstocht, en dat heeft hij gedaan in o.a. Spanje, Turkije, Japan, Italië en Frankrijk. Wilco: ‘Ik zie geluk als een spier die we kunnen trainen. Wandelen is een uitgelezen manier om onze geluksspier sterker te maken.’

Het Gelukkigerwijspad

Je hoeft echter niet ver weg te gaan om een route te lopen, ook in Nederland kunnen we genieten en al wandelend tot inkeer komen. Onder het motto ‘Lichtvoetig en diepzinnig’ bedacht Wilco het Gelukkigerwijspad, een route van 125 kilometer in Midden Nederland. Het is een hedendaagse pelgrimstocht met een bijzonder randje. Zo kan men de handen uit de mouwen steken door één tot twee uur vrijwilligerswerk te doen voor een kop koffie of thee en wat gezelligheid. Op sommige plekken liggen schrijfboeken: een Meldpunt Geluksmomenten, waarin de pelgrim mooie momenten kan delen. Amersfoort is een van de steden op het Gelukkigerwijspad. In de 15e eeuw was dit een bedevaartsoord, waar honderden mirakels plaatsvonden. Pelgrims kwamen van heinde en ver.

Pelgrimsverhaal

Mayke Bergmans is een van de hedendaagse pelgrims op het Gelukkigerwijs pad en schreef over haar ervaring in een lezersverhaal voor Wandel.nl. Ze vertelt over de stromende regen in de Nederlandse zomer en over de prachtig bloeiende heide op Den Treek, een natuurgebied onder Amersfoort. De aanblik van de paarse schoonheid gaf haar ‘een gevoel van dankbaarheid en tevredenheid’. Op sommige dagen liep ze met een wandelmaatje die ze die dag pas leerde kennen. Haar verhaal is te lezen op de website van het Gelukkigerwijspad.

Overzichtskaart GWP en GA.jpg

Ook het Gelukkigerwijspad lopen? Kijk op https://gelukkigerwijspad.nl/ voor de route en GPS.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?