Wandelnet Rondwandelingen - rondje Beesd

Wandelnet Rondwandelingen - rondje Beesd

19 april 2021 - Henrie van Zoggel

Samen met de uiterwaarden, de dijken, de dijkdorpjes Beesd en Tricht is het gebied rond de Linge een sprookjesachtig landschap. En hier in het hart van de Betuwe is het fantastisch wandelen.

Rondje_Beesd_Linge.jpg

Voor de ingang tot het landgoed kijk je uit over de Notenlaan. De ruim tweehonderd notenbomen aan de Notenlaan staan op de monumentenlijst van de Bomenstichting en de imposante laan biedt een prachtig portaal tot het landgoed. De laan is in 1928 beplant met een dubbele rij notenbomen met daarlangs weilanden en houtwallen. 

Rondje_Beesd_Notenlaan.jpg

De hooischuur op Mariënweerdt 
De wandeling gaat over landgoed Mariënweerdt waarvan het huidige landhuis werd gebouwd tussen 1734 en 1790. Er is een landgoedwinkel en een pannekoekenhuis en het landgoed wordt ook wel het openluchtmuseum van het rivierengebied genoemd. En dat is niet voor niets, er zijn behalve de honderden walnootbomen ook uitgestrekte populierenakkers, een eendenkooi, bierkelders en grienden die nog wilgentenen leveren. Rechts van jaan de overkant van de Linge de witgeschilderde molen De Vlinder die nog steeds graan maalt, links van je de Hooge Schuur. De hooischuur, nu voor feesten en partijen, werd vroeger gebruikt om het vee in onder te brengenMariënweerdt heeft de grootste concentratie vloedschuren in rivierenland en de schuur is op een terp gebouwd om het vee vroeger in veiligheid te brengen.

Rondje_Beesd_Hooischuur.jpg

Fruitbomen langs de Appeldijk 
Bij de Machinedreef werd de waterhuishouding van het landgoed geregeld. Er stond vroeger een molen die het hoge water uit het Lage Veld in de wetering pompte waarna het in de Linge werd geloosd. Later nam een motorgemaal het over, vandaar de naam Machinedreef. Maar er is meer, akkers, weideshooilanden en niet te vergeten de boomgaarden. Vooral de Appeldijk vlak bij de Linge met aan weerszijden appelbomen. Het is onbetwist het mooiste gedeelte van de rondwandeling, met pittoreske huisjes, knotwilgen die met hun voeten in het water staan en natuurlijk de karakteristieke fruitbomen. Het is de Betuwe op zijn best.

Rondje_Beesd_Appeldijk.jpg

De Linge 
Het water stroomt rustig richting Beneden-Merwede bij Gorinchem en als je al niet rustig bent, word je het hier wel. Het riviertje kronkelt hier in grote bochten door het landschap, knotwilgen langs het water en overal fruitbomen. Het gebied is ydillisch en oefent een grote aantrekkingskracht op toeristen. De rondwandeling langs het misschien wel mooiste riviertje in misschien wel het mooiste landgoed van Nederland is zeker in het voorjaar een topper. De knoppen van de fruitbomen staan nu al op springen en wachten met deze rondwandeling is niet aan te bevelen. Anders mis je de explosie van kleuren als de fruitbomen binnenkort in bloei staan en je weer een jaar moet wachten op dit hoogtepunt in wandelland. 

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op Wandelnet.

Lees meer over