Mijn moederdagrondje

Mijn moederdagrondje

9 mei 2021 - Lucy Deutekom

Wandelnetredacteur Lucy loopt graag een rondje in de buurt met haar moeder. "Het is de beste quality time die er is, nog beter dan met elkaar om tafel zitten. Als ik aankom, sta ik al te trappelen om de deur weer uit te gaan, onze gesprekken zijn veel beter als we samen lopen.''

kanaal met mensen.jpg

Soms nemen we de hond van de buurvrouw mee, andere keren lopen we zonder. We lopen door de Amsterdamse wijk Betondorp, en beginnen in de straat waar Johan Cruijff is geboren en tot zijn twaalfde heeft gewoond.

We lopen eerst langs buurtboekenkastjes, de buurttuin aan het Zuivelplein en de mooie architectuur van de Amsterdamse School. Betondorp werd na de Eerste Wereldoorlog als tuindorp gebouwd om de woningnood op te vangen. Het volksbuurtje heeft een kneuterig karakter, en dat bedoel ik in de beste zin van het woord. We steken de Middenweg over en lopen langs de muurschildering van Cruijff. Maker Paulo Consentini had eerder al voetballer Messi geschilderd in São Paulo en heeft hier een geweldig kunstwerk neergezet. We lopen verder, langs tennisbanen en sportvelden, en over een smal voetpaadje achter volkstuinencomplex ‘Nieuwe Levenskracht’. Wat kan het midden in de stad ontzettend groen zijn! We horen een specht tikken, maar zien hem niet. De groene halsbandparkieten zijn niet te missen.

We lopen de sportvelden van park Middenmeer uit en slaan linksaf op de Kruislaan. We steken de Middenweg weer over en nemen de ingang van bomenpark de Nieuwe Ooster. Met 33 hectare en 700 verschillende boomsoorten, is het makkelijk iedere keer een andere route te lopen. Ik laat haar de zakdoekjesboom zien, waarvan ik eindelijk de precieze plek weet, tegenover het graf van Majoor Bosshardt. Op een van de bankjes nemen we een pauze. We lopen daarna via de uitgang aan de Rozenburglaan terug naar Betondorp. We passeren nog de mooie stenen gevel van de katholieke kerk ‘The Parish of the Blessed Trinity’, die internationale gezelschappen ontvangt en Engelstalige diensten houdt.

kerk betondorp

Nog op zoek naar een kadootje voor moederdag? Geef ook een rondje lopen cadeau!

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?