Nederlands Kustpad 3 - Oosterbierum naar St Jacobieparochie

Nederlands Kustpad 3 - Oosterbierum naar St Jacobieparochie

19 mei 2021 - Wandelnet

Na veel wikken en wegen via de app op zaterdag, over Buienradar en het weerbericht, bedachten we dat we prima zondagochtend konden starten met onze volgende etappe in Friesland. Het zou wel mee vallen met die 70% - 80% regenkans dachten we. 

Etappe Oosterbierum naar St Jacobieparochie-3.jpg

Daar stonden we dan, in Oosterbierum waar Peter ons bij de bushalte had afgezet: moed te verzamelen en onze regenkleding aan te doen. De één een paraplu, de ander een poncho, en nummer 3 en 4 een regenjas. Eigenlijk is wandelen met regen nog best okay. Lekker rustig in ieder geval! Het was gelukkig niet koud en er stond geen harde wind.

Via een schelpenpad gingen we al gauw het dorp uit om via een graspad richting de dijk te lopen. De schapen stonden ons al op te wachten. Altijd gezellig zo, tussen de kuddes door. We zijn hier maar niet in het natte gras op de dijk gaan lopen, maar mooi er onderlangs op de asfaltweg. Scheelde ook veel schapenpoep aan de schoenen.

Etappe Oosterbierum naar St Jacobieparochie-1

De route was mooi, rustig en vooral nat langs leuke afgelegen woningen en schapen, schapen en nog meer schapen. In de weilanden zagen we regelmatig hazen wegrennen en ook zo nu en dan een ree. Na een aantal kilometers langs de dijk te hebben gelopen, kwamen we bij de Camstrawei uit. En daar stond een heeeeel leuk huisje met een heeeeel klein afdakje waar we dankbaar gebruikt van maakten, want het was ondertussen enorm hard gaan regenen. Zo konden we ook even kijken in ons doorweekte routeboekje, waarvan de bladzijden ondertussen aan elkaar plakten, waar we nu precies naar toe moesten, op deze splitsing in the middel of nowhere. Want wij kunnen overal fout lopen weten we ondertussen van onszelf. Op de Camstrawei moesten we linksaf een pad op.

Etappe Oosterbierum naar St Jacobieparochie-2

Een fiets/wandelpad over de Groene Dijk. De Groene Dijk is een oude zeedijk. Deze heeft nog haar oorspronkelijke vorm en is waarschijnlijk aangelegd in de elfde eeuw. De ‘Griene Dyk’ maakt deel uit van een lange zeewerende dijk rond de voormalige Middelzee en is dus een mooi stukje geschiedenis. Langs deze route stonden prachtige Ganesha-beelden en meerdere mooie insectenkasten. We liepen een aantal kilometers over deze dijk, voordat we de afslag richting St Jacobieparochie bereikten. Officieel moesten we nog een aantal kilometers verder lopen, maar wij vonden het voor vandaag wel prima zo. We liepen zo’n 10 km. Met meer regendruppels naast ons dan op ons en schapenpoep aan de broekspijpen, hebben we toch weer een paar heerlijke wandeluren gehad. 

Als het weer het toelaat, lopen we volgend weekend de volgende etappe van St Jacobieparochie naar Ferwert. Zin in!

Ook zin in deze wandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op www.wandelnet.nl

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?