Wandelnet Rondwandeling - Bergen op Zoom, Brabantse bergen

Wandelnet Rondwandeling - Bergen op Zoom, Brabantse bergen

7 juni 2021 - Lea van Someren

Deze 14 km lange rondwandeling is een van de favorieten van padcoördinator Rob Franssen van Wandelnet. De route gaat door bosrijkgebied, over heide en heuvels en zand. Het pad is gemarkeerd en loopt via de wit-rood markering (van LAW11 Grenslandpad en GR12) en via enkele knooppunten.

Grenslandpad_etappe_16.jpg

Lievensberg

Het beginpunt van de route ligt bij het moderne gebouw van Stayokay Bergen op Zoom waar ook het bezoekerscentrum Brabantse Wal te vinden is met een uitkijktoren die een prachtige kijk geeft over dit gebied. Er is voldoende parkeergelegenheid.
Rob, padcoördinator Streekpad Brabantse Wal, vertelt enthousiast en gretig over ‘zijn’ routes. “Volg eerst de GR12. Het landgoed Lievensberg opent zich voor je via een mooie beukendreef. Het is een oud bosgebied met zowel loof- als naaldbomen, veel mooie paden. Onder een opvallend rechte strook heide dwars door het landgoed liggen pijpleidingen verzonken ten behoeve van de industriegebieden Rotterdam en Antwerpen. “Even verderop staat een 250 jaar oude wandelende linde. Die boom is gemakkelijk te herkennen, maar daar waar zijn takken de grond raken, ontstaan ook weer een ‘nieuwe’ bomen. Dat het de afgelopen tijd zo veel en zo vaak heeft geregend merk je op deze zandgronden gelukkig niet.
Bij Heihoefke volg je een stukje het fietspad om al weer vrij snel rechts het bospad in te gaan. Bij camping De Nieuwe Drenck, verlaten we de GR12 en gaat de route even via knooppunten, alsmaar westwaarts dus”.

Je kruist een onverharde oude postbaan en daarna ga je langs het landgoed Mattemburgh waar nog aarden bunkers te zien zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Deze worden nu bewoond door vleermuizen, weet de padcoördinator te melden. Het kleine Meeven is een leuke plek om even te pauzeren. Ben je de snelweg eenmaal gekruist. loop je door een majestueus laantje met beuken van meer dan 150 jaar. Met enige fantasie waan je je hier in alle stilte in een koetsje naar een landhuis. Jammer dat het geruis van de snelweg meer realiteit is.

wandelende linde Bergen op Zoom

Kraaijenberg

Eenmaal het spoor over lopen we nog even rechtdoor om het Grenslandpad op te pikken. Aan de voet van de Kraaijenberg ligt de enige buitendijkse boerderij Hildernisse. Via een mooi paadje door kreupelhout rechts van het watertje wordt in de klim de conditie op de proef gesteld om boven op de berg het bezoekerscentrum Kraaijenberg met uitkijktoren te bereiken. Zo, de kuiten zijn ook weer even getraind.

Je komt nu in open boerenland. Bij Heimolen linksaf, naar een boerderij toe. Het eerste deel is nog verhard, maar al snel is het pad gelukkig weer onverhard en gaat de route via een beekdal naar het volgende beboste landgoed Klein Molenbeek.
Terug op het landgoed Lievensberg is het nog even zwoegen door de heidevelden met wat stuifzand. Op de laatste kilometer zijn een paar leuke uitspanningen, maar helaas blijft het in deze coronatijd bij een coffee-to-go.
Een fraaie, afwisselende rondwandeling, vindt Rob. “Bergen op Zoom heeft alles. Er is water, er is bos, hei, zand en zelfs bergen. Wie wil hier nou niet wonen!”

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op deze op Wandelnet.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?