Rondwandeling Vollenhove - het Zwarte Water

Rondwandeling Vollenhove - het Zwarte Water

21 juni 2021 - Lea van Someren

De droogte van de afgelopen drie jaar lijkt in een recordtijd opgelost. Het waterniveau in de natuur is weer op peil. Wat een hoeveelheid regen is er inmiddels gevallen! Ook de komende dagen is nog een aardige hoeveelheid voorspeld. Eigenlijk geen goed moment om een rondwandeling te gaan lopen. Maar ja, ik heb een overnachting geregeld om de 28 km op één dag te kunnen lopen. De route is ook goed op te knippen in 2 wandelingen.

haven zwartsluis.jpeg

Zwartsluis

Mijn start is in Zwartsluis. De rivier Zwarte Water kronkelt door het laagland van Zwolle naar het Zwarte Meer, met Zwartsluis als eindpunt. De jachthaven ligt er stilletjes bij, het waterseizoen begint laat dit jaar. Zoals verwacht hangt de bewolking laag over het land als ik op pad ga.

Met de klok mee loopt de route eerst langs de rivier over een dijkje dwars door de weilanden. De ene keer via een opstapje de andere keer via een zelf te openen hek (en weer sluiten) loop je van weiland naar weiland. Of en welk vee er loopt, is steeds een verrassing. In mijn eerste weiland sjokt het jongvee voor me uit naar de volgende afrastering. Met een klap in mijn hand en een 'huphup' houd ik ze in beweging. Makkelijker is het bij de schapen, die rennen al weg als ze me zien naderen.

Ik verbaas me over de lengte van de duwboten die langs varen. Hoe komen die in hemelsnaam de bochtige rivier door!?

Vollenhove

Het stadje lijkt weggedrukt in het uiterste hoekje van Overijssel. Maar niets is minder waar. Hier opende zich ooit het zicht op de zee. Nu ligt er een plezierhaventje.

Vollenhove 3

De route leidt me zigzaggend door het oude stadje. Van het middeleeuwse kasteel resteert een ruïne in een goed onderhouden park. Nieuwbouw geïntegreerd tussen eeuwenoude huizen laten een trots en rijk stadje zien. Met aan de linkerkant de Koninklijke jachtwerf Huisman verlaat ik Vollenhove en duik ik het moerassige poldergebied in.

Nationaal Park Wieden Weerribben

Tot Sint Jansklooster loop ik door een oud hoogland. Oude boerderijen met lange rechte stroken landbouwgrond en weiland. De markante vierkante watertoren, nu in gebruik als uitkijktoren bij het informatiecentrum het Nationaal Park Wieden Weerribben, als baken aan de horizon.
Het laatste deel van het traject voert me langs de moerassige rand van de Wieden en rechts de rechte strakke lijnen van weilanden. De Wieden is een aaneenschakeling van open water, moerasbos, oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. De kaarsrechte kanalen en geulen laten zien dat hier sprake is van mensenwerk.

Droog heb ik het helaas niet gehouden. Maar het was weer de moeite waard.

koeien ipadtekening

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op www.wandelnet.nl

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?