Ode aan Nationaal Park de Alde Feanen

Ode aan Nationaal Park de Alde Feanen

12 juli 2021 - Henrie van Zoggel

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft 2021 uitgeroepen tot themajaar Ode aan het Landschap. Op deze manier wordt meer kennis, aandacht en waardering verkregen voor ons eigen Nederlands landschap. Ook in de Alde Feanen wordt een ode gebracht, op vijftien locaties wordt met fotozuilen het landschap belicht, bedicht en uitgelicht. Achter het bezoekerscentrum in Earnewald passeer je ze, al wandelend langs moerasbossen, petgaten, rietgaten en vogelobservatieposten. Ik loop in twee dagen van Rottevalle naar Earnewald dwars door dit Nationale Park over het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

Ode aan het Landschap.jpg

Nationaal Park de Alde Feanen
Alde Feanen, Oude Venen, oud veen is inderdaad de oorsprong van dit schitterende gebied in Friesland. Het eeuwenoude veengebied noemde men vroeger onland, nu is het één van de grootste moerasgebieden in West-Europa. Met meren, petgaten, rietlanden, veenplassen, moerasbossen en hooilanden. Daartussen windmolens zoals De Ikkers, een spinnekop, en schattige dorpjes. Er komen zelfs de zeldzaam geworden dotterbloemhooilanden en blauwgraslanden voor. ‘In de verte zie ik een kolonie lepelaars aan de waterkant broeden. Vogelspotters klikken met hun camera’s om bijzondere vogels vast te leggen en een Amerikaanse windmolen draait op de wind.

Ode aan het landschap NP Alde Faenen-1

Turfwinning
Toen hier in de 16e eeuw op grote schaal turf werd gewonnen, werden vaarten gegraven voor de afvoer van de turf naar de steden in Holland. Er ontstonden ongeveer 1,5 meter diepe langgerekte trekgaten, ook wel petgaten genoemd met daartussen smalle stroken niet afgegraven veenland, waarop het veen te drogen werd gelegd: de legakkers. Er ontstond een geweldig mooi landschap, gevarieerd en met een enorme rijkdom aan planten en dieren. ‘Dode boompunten steken boven het water uit op de plek waar eens turfarbeiders zwoegden om het veen uit de bodem te halen.

Ode aan het landschap NP Alde Faenen-2

Zeearend, otter en ooievaars
‘Wat dacht je van de zeearend die hier nestelt en broedt.’ Je kunt ze via een live-cam volgen. En de otter, het kleine speelse diertje, dat tot de jaren '80 in dit gebied leefde. Na een herintroductie jaagt het hier weer op vis. Je krijgt hem waarschijnlijk niet te zien maar hij leeft er wel. Ook een buitenstation voor ooievaars is hier dus de kans dat je op je wandeling hier een ooievaar spot is groot. Er komen nog dotterbloemhooilanden voor die in het voorjaar geel kleuren. En de blauwgraslanden, met de echt blauwe kleur doordat Blauwe Zegge en Blauw Knoop hier bloeien.

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden
Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden loopt in deze etappe dwars door dit schitterende gebied. Het streekpad leidt je door het prachtige coulissenlandschap met elzensingels, houtwallen, zandweggetjes en glooiende weilandjes. Het wordt wel het best bewaarde geheim van Friesland genoemd en met recht loopt dit streekpad door de Alde Feanen. Wandelend door dit gebied krijg je echt meer waardering voor ons Nederlands' landschap, precies zoals het Nederlands Bureau voor Toerisme heeft beoogd. Vandaag mag dit gebied van mij dan ook terecht in het zonnetje staan.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?