Op ontdekking op Eiland IJsselmonde

Op ontdekking op Eiland IJsselmonde

23 juli 2021 - Marloes Kemming

Het Grote Rivierenpad (LAW 6) loopt van Hoek van Holland naar Kleef en is 286 km lang. Etappes 3, 4 en 5 doen allemaal het Eiland IJsselmonde aan. Ik loop vandaag de 18 kilometer lange etappe 4: van Rhoon naar Rijsoord.

Het is perfect wandelweer wanneer ik de auto achterlaat bij het Toeristisch Opstap Punt (TOP) aan de Rhoonse grienden. Een vriendin en ik passen vandaag mijn favoriete wandeltruc toe. We reden vanmorgen in elkaars auto naar de uiterste punten van de route en zullen elkaar ergens op de dag kruisen, voor een picknick en het overdragen van sleutels. Maar deze wandeling is ook goed te doen met het OV, tel er dan ruim 2,5 kilometer bij op vanaf Metrostation Rhoon. Aan het einde, in Rijsoord, wacht een bus.

Sprookjesbos
De wandeling begint meteen spectaculair, met de Rhoonse grienden. Een smal paadje voert me de voormalige wilgenplantage in. Dijkjes leiden tussen knotwilgen door. Gefilterd zonlicht valt door de blaadjes en ik waan me in een sprookjesbos. In de ondergroei bloeien spindotters en knalroze reuzenbalsemien strooit kleuraccenten door het bos. Het is één van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. En we zijn pas net op pad!

Grienden

Wilgenplantages
Grienden zijn voormalige wilgenplantages. Vroeger werden de tenen gebruikt om manden van te maken. Nu zijn de grienden beschermde natuur. Het is bijzonder dat er op Eiland IJsselmonde nog meerdere grienden bewaard zijn gebleven, in de rest van Europa zijn ze namelijk vrijwel verdwenen. De grienden liggen buitendijks en staan in verbinding met getijderivier de Oude Maas. Ze staan dan ook onder invloed van eb en vloed, wat zorgt voor unieke flora en fauna. Het verschil tussen eb en vloed is hier minstens een meter en de blinkende kreekjes lopen twee keer per dag volledig leeg. Ik loop de rechter wilgengang in. Het is er doodstil en er is geen enkele andere wandelaar te zien. Het pad meandert naar de Oude Maas en dan weer dieper de griend in. De wilgen aan de zijkant van het pad zijn woest begroeid met mossen en varens. Het zijn bossen op zichzelf en een mooie plek om bij te vertragen. Ik sta een poosje stil bij een duidelijk zichtbare beverburcht, maar de bewoners laten zich niet zien. Er schijnen 38 burchten in de grienden te zijn. Bevers zijn vooral actief in de schemering en ik ben te laat vertrokken. Verder dan maar. Na de Rhoonse grienden volgt een stukje golfbaan en open grasland, waarna de route de Carnisse grienden in duikt. Weer een magisch mooi bos. Weer vervoering. Het verveelt nooit. Dan verlaat ik het bos en wandel richting de Oude Maas.

Langs de Oude Maas
De LAW wordt gemarkeerd met rood-witte ‘vlaggetjes’. Mijn route stuurt me dichter naar de rivier, maar je hebt hier een paar opties. Je kunt de Oude Maas blijven volgen over haar grasoevers, of een klein stukje verder landinwaarts blijven en de Gaatkensbult beklimmen. Op deze grasheuvel staat een kunstwerk met een enorme spiegel waarin de wijde omgeving in al haar facetten weerspiegeld wordt.

Gaatkensbult (3)

Kleine bankjes maken het een prima plek om mijn vriendin op te wachten. Ik ben nog niet op de helft van de tocht, maar de schoonheid van de grienden heeft me danig vertraagd. Na een gezellige picknick met weidse verzichten én een sleuteloverdracht ga ik weer op pad. Enorme schepen varen voorbij op de snel stromende rivier. Lopend over het vlakke gras van de oever gaan de kilometers opeens snel. Na een fijne wandeling aan de flank van de Jan Gerritsenpolder is het even afzien. Ik moet over de A29 en de Heinenoordtunnel heen. Gelukkig duikt het pad daarna weer snel de natuur van de Vredepolder in. Met de rivier aan je zijde loop je hier een poos aangenaam over de groene oever. Onderweg is er volop gelegenheid om te picknicken, zwemmen of te gaan lunchen.

Zwemmen in het Waaltje
Dan buigen we weg van het water. Op naar het dorpje Heerjansdam. Een ander water begeleidt ons, het Waaltje. Dit is een kleine plezierrivier waar je kan varen en zwemmen. Een korte zwemstop zorgt ervoor dat ik verfrist weer verder kan. Dan volgt de eindsprint. Ik loop langs het Waalbos, een nieuw aangeplant bos dat in de komende jaren zijn naam zal gaan verdienen. Nu is het vooral nog vlak land met jonge boompjes aan de voet van Molen de Kerseboom uit 1822. Op zaterdagen kun je hier nog altijd terecht voor meel en wat lekkers. En dan ben ik er. Mijn auto staat al op me te wachten. Toch wel wat verhit, plof ik neer op het terras van herberg Ross Lovell. Om met een hapje en een drankje uit te puffen en na te genieten van een schitterende dag. Mensen zonder wisseltruc kunnen in Rijsoord de bus terug nemen.

Praktische Informatie
Loop je het Grote Rivierenpad in delen en wil je etappe 4 (deels) met het openbaar vervoer doen? Dan is het beginpunt van de route het metrostation van Rhoon. Het eindpunt is de bushalte in Rijsoord. Vanaf daar reis je terug naar de auto bij de start of door naar Rotterdam. Op Eiland IJsselmonde zijn naast de 3 etappes van het LAW meer prachtige wandelroutes te vinden. Ze staan HIERop een rijtje.Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?