Ode aan Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Ode aan Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

24 augustus 2021 - Henrie van Zoggel

'Hij zit op het zand' 
Het is in Brabant een bekende spreuk, 'hij zit op het zand'. Het heeft de betekenis van zeer arm, en arm dat waren de boeren aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen.  

nationaal_park_loonse_en_drunense_duinen_1.jpg

De oorzaak van die armoede was datzelfde zand. Het werd na de laatste ijstijd aangevoerd door de straffe wind en raakte begroeid met oerbos. Na kap van het oerbos in de Middeleeuwen ontstonden er heidevelden, waar de boeren hun vee lieten grazen en heide afplagden. Dit gebeurde te intensief, waardoor de heide zich niet kon herstellen en het zand weer verstoof en akkers werden opgeslokt door het zand. De aanplant van eiken aan de randen van het zand moesten het stuifzand tegenhouden. Dat lukte maar net en de ondergestoven bomen die nu net boven de zandheuvels uitkomen, herinneren aan die tijd. 

De Brabantse Sahara 
Om dit voor Europa unieke stuifzandgebied te behouden, moet het zand blijven stuiven. De wind krijgt er dus vrij spel en zorgt voor een glooiend landschap dat steeds verandert. Wandelroutes leiden langs heidevelden en door bossen en op de stuifzandvlakte kun je rondstruinen over het oneindige zand van het Nationaal Park. De routes van het Pelgrimspad en Hertogenpad lopen door deze Brabantse Sahara. Als wandelaar zul je geïmponeerd raken van dit weidse landschap. En kinderen, die zullen zich met hun schepje en emmertje in de Sahara wanen.

nationaal_park_loonse_en_drunense_duinen_2

Boswachter Irma de Potter van Natuurmonumenten 
Irma de Potter, boswachter van dit gebied, kan bovenstaand alleen maar beamen. Zij benadrukt de schoonheid van het gebied: 'Na een storm blijft het bijzonder om als eerste door het gebied te lopen en je voetstappen in de vers gevormde zandpatronen te zetten.' Natuurmonumenten zorgt dat de wind zo min mogelijk wordt afgeremd door boompjes en houdt daarom de heidevelden open. Stuivend zand is belangrijk voor de bijzondere planten en dieren die er leven. Irma: 'Een schaapskudde eet grassen en jonge boompjes in de heide en we worden geholpen door heel veel vrijwilligers. Zo werken we samen om de openheid in stand te houden.' 

nationaal_park_loonse_en_drunense_duinen_1

Houdoe 
Dit jaar beheert Natuurmonumenten de Loonse en Drunense Duinen 100 jaar en wordt er speciaal aandacht besteed aan het gebied. 'Houdoe', met de klemtoon op de eerste lettergreep voor de niet-Brabanders, is het meest gebruikte woord in Noord-Brabant. Tot ziens, tot later, houd je goed en God behoede U, betekenissen die allemaal uitnodigen tot een volgende keer. Misschien op een wandeling van een etappe van het Pelgrimspad of Hertogenpad of op een kortere wandeling. Want Natuurmonumenten geeft ter gelegenheid van 100 jaar beheer een wandelboekje uit met bijzondere wandelroutes in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen die via onderstaande link te downloaden is. Want op zijn Brabants 'Dègge welkom zèèt dè witte', dat je welkom bent dat weet je.

Praktische informatie 
Wil je de etappe lopen van het Pelgrimspad in de Loonse en Drunense Duinen, KLIK HIER 
Of de etappe van het Hertogenpad, KLIK HIER. 

Wil je de speciale folder downloaden van Natuurmonumenten ter gelegenheid van 100 jaar beheer van het gebied, KLIK HIER.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?