NS wandeling Vughtse Lunetten andersom

NS wandeling Vughtse Lunetten andersom

6 oktober 2021 - Marcel Eekhout

Jarenlang hebben wandelaars de NS-wandeling Vughtse Lunetten van Den Bosch naar Vught gelopen. Eerlijk gezegd wist ik als startende markeerder niet dat de NS-routes maar één richting kenden. Sommigen draaiden zelf de route om en liepen al van Vught naar Den Bosch. Gewoon omdat je dan niet steeds in ganzenpas loopt en daardoor de drukte minder ervaart op deze toch wel populaire route.

ven.jpg

Fout

Vol enthousiasme heb ik destijds een deel van de aanlooproute naar het Pelgimspad ‘verkeerd om’ gemarkeerd. Na enkele markeringen geplakt te hebben en zelfs een markering op een boom geschilderd te hebben, bedacht ik dat het wel vreemd was dat er toch wel veel markeringen waren verdwenen. Ik heb het opgezocht en ik was dus verkeerd bezig! Ik draaide me om en liep de andere kant op, waar alle markeringen nog goed aanwezig waren. De markeringen heb ik laten zitten want die stickers zijn niet los te krijgen als ze eenmaal vast zitten!

Pelgrimspad_Deel_1_etappe_12

Terrasje in het vooruitzicht

Nu, een paar jaar later, heb ik toch nog profijt van mijn fout. De route is inmiddels omgedraaid en loopt sinds kort van NS Vught naar ‘s-Hertogenbosch Centraal. Helemaal fijn, want nu kun je ná de wandeling in Den Bosch een terrasje pikken. Feitelijk was er geen andere reden de route om te draaien. De Vughterheide met de Lunetten blijven even interessant. Maar in de praktijk blijkt er toch nog wel een bijkomend voordeel te zitten aan de wijziging. Wanneer je in Vught uit de trein stapt ervaar je namelijk direct de rust die veel mensen op een wandeling zoeken; grote villa’s in een lommerrijke rustige omgeving. Daarnaast loop je via de hoofdentree het natuurgebied de Vughterheide in. Het voordeel is dat je het informatiebord kunt bekijken voor je langs het doel van de wandeling, de Lunetten, loopt. Op de kaart van het infobord zie je ineens de structuur van dit deel van de Zuiderwaterlinie. Drie maanvormige bolwerken, omgeven door water, ooit aangelegd ter verdediging van fort Isabella, nu mooie verstilde natuur. Daarnaast loop je toch ook net iets makkelijker naar het monument/museum Kamp Vught en de herdenkingsplaats.

Fort Issabella

Na de stilte van het bos kom je langzaam het stedelijk gebied binnen. Fort Isabella wordt namelijk omgebouwd tot een woon-werkgebied met mooie appartementen en een foodhall. Dus na het strijdtoneel van de Spanjaarden, de functie als kazerne en nog later een AZC, nu een permanente woon-werkfunctie.

Alternatieven

Voor wie, bij Den Bosch aangekomen, nog steeds niet toe is aan de drukte van de stad zijn er twee alternatieve routes aangegeven: de natuurvorsers kunnen, na met een trekpontje te zijn over gevaren, door het weidegebied van de Bossche Broek wandelen. De cultuurzoekers kunnen via het Dommelkanaal naar het station lopen met zicht op een paar gerestaureerde en gemoderniseerde onderdelen van de vesting. De ingewikkelde verkeersknoop Heetmansplein, is omgevormd tot een park met de visualisatie van de stadspoort. Daarnaast is op de plek van bastion Maria een waterberging gemaakt met er bovenop een parkje en op Bastion Sint Jan een modern restaurant met op het dak een groen plein. Maar je kunt natuurlijk ook de officiële route van het Pelgrimspad lopen en via de Sint Janskathedraal, de Kerkstraat en een terras, de pelgrimage afronden.

Wil je deze route ook (nog) een keer wandelen? Ga dan naar de routebeschrijving.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?