Wandelen rondom Eiland IJsselmonde over LAW 6 Het Grote Rivierenpad

Wandelen rondom Eiland IJsselmonde over LAW 6 Het Grote Rivierenpad

19 oktober 2021 - Marloes Kemming

Maar liefst 3 etappes van het Grote Rivierenpad (LAW 6) doen het Eiland IJsselmonde aan. Vandaag loop ik etappe 5. Deze route loopt van Rijsoord naar Krimpen aan de Lek en is 16,3 kilometer lang. In alle vroegte zijn we met de fietsen achterop de auto afgereisd naar het eindpunt van de wandeling in Krimpen aan de Lek. De fietsen blijven achter bij de finish en wij rijden met de auto door naar het beginpunt van vandaag: Rijsoord.

kinderdijk-1.jpg

Rijsoord en Sandelingen Ambacht
Dit kunstenaarsdorpje ligt aan ‘het Waaltje’, een afgetakte rivier waar het goed varen en zwemmen is. In Rijsoord staat verder een nog werkende historische molen, waar je op zaterdag meel en allerlei lekkere dingen kan kopen. Achter de molen kan je het nieuwe ‘Waalbos’ induiken: een bos in aanplant. Wij slaan dat vandaag over en gaan meteen op pad. De route voert ons tussen het water en natuurgebied Sandelingen Ambacht door. Hier is het fijn lopen. We meanderen langs de rivier en onderweg zijn meerdere restaurants. Met koffie in de hand lopen we door bebouwd gebied; niet onaangenaam, maar je moet wel rekening houden met het verkeer. Bij het Havenhoofd besluiten we een omweg in te lassen. We willen wat meer natuur zien. Linksaf dus, naar de Crezéepolder!

Crezéepolder
Het eerste stuk is even afzien. Grote wegen, veel verkeer en overal bebouwing. Maar als je een klein stukje doorloopt, ben je opeens in een totaal andere wereld. De Crezéepolder was tot 2015 boerenland, waarna de dijken doorgestoken werden en een polder ontstond. Alle rivieren rondom Eiland IJsselmonde zijn getijderivieren, wat betekent dat de polder onder invloed staat van eb en vloed. Twee keer per dag valt de polder gedeeltelijk droog, waarna grote hoeveelheden vogels op de voedselrijke slibplaten afkomen. De soortenrijkdom is enorm en je spot hier geregeld zeldzame vogels, zoals de mongoolse pieper of de zwartkopgors. Ook de ijsvogel laat zich geregeld zien. We wandelen een rondje door het bijzondere gebied. Aan de horizon zien we nog de brug en bebouwing, maar om ons heen is alleen maar water, hoog gras, bloemen en het kabaal van vogels. Op de website van Ontdek IJsselmonde vind je een audiotour door het gebied. Je kan op je eigen telefoon luisteren naar verhalen over de geschiedenis en de natuur. Leuk om al wandelend te luisteren. Verkwikt door de natuur wandelen we terug. Op hoog tempo de brug op en over en dan linksaf: op naar Kinderijk.

de-waal-bij-rijsoord-

Kinderdijk
We volgen nu de rivier De Noord. Verwacht geen lieflijk water: dit is een werkrivier, met loodsen, werven en grote boten onderweg naar wie weet waar. De Kinderdijk leidt ons verder, langs statige huizen en oude kerkjes. Maar ook langs loodsen, graffiti en allerlei industrie. En dan zijn we er! Kinderdijk! De 19 windmolens liggen aan de rivier de Lek en zijn sinds 1738 in gebruik voor het watermanagement van het gebied. Sinds 1997 staan de molens op de UNESCO Werelderfgoedlijst en ze zijn een drukbezochte bestemming. Vanaf ons dijkje word ik al heel erg blij van de skyline van wieken. Groene velden, rechte waterwegen met bootjes erop, traag gewiek, lage horizon. Het is zó Hollands!

Krimpen aan de Lek
De rood-witte markering leidt via de molens en het oude dorpje Kinderdijk met pittoreske huisjes naar de pont. We hebben geluk: de pont die we nodig hebben meert net aan als we arriveren. Aan de overkant wandelen we over de Rijsdijk het dorp Krimpen aan de Lek in. Via sportvelden lopen we het slagenlandschap van de Krimpenerhout in, door een bosje, langs waterpartijen en weides met dieren. Wie honger of dorst heeft kan een eindje van de route af horeca vinden. Dan doemt opeens de N210 op, en onze fietsen. Al met al was het een mooie wandeltocht met de Crezéepolder en Kinderdijk als hoogtepunten.

Praktische Informatie
Op Eiland IJsselmonde zijn naast de 3 etappes van het LAW meer prachtige wandelroutes te vinden. De pagina www.ontdekijsselmonde.nl zet ze op een rijtje. Dit blog verscheen ook op Wandelmagazine.nu.

Meer etappes van het Grote Rivierenpad lopen? Kijk dan hier.

Lees meer over