Wandelen over het Floris V-pad, door de polder

Wandelen over het Floris V-pad, door de polder

22 november 2021 - Lea van Someren

95% Verhard. Dat was, ik zeg het eerlijk, een tegenvaller, na bijna twee maanden nagenoeg alleen onverharde paden te hebben gelopen. Ik verwachtte weilanden en dijkjes, maar deze korte etappe van het Floris V-pad is toch gevarieerd genoeg. Vandaag kwam ik geen kip, amper een fietser en geen enkele wandelaar tegen maar ik vermoed dat het met wat beter weer wel anders zal zijn.

stadhuis woerden.jpeg

Castellum Laurium

Als ik het mooie station van Woerden uitloop en de gracht oversteek, dan stap ik in de rijke geschiedenis van het stadje. De Romeinen legerden hier op weg naar Engeland, Bonifatius stak de Noordzee over om hier het geloof te prediken, Floris V bouwde een kasteel, in de Middeleeuwen werd Woerden verstevigd en met een gracht beschermd. Ook uit de eeuwen erna resteren nog veel monumentale gebouwen. Ik kan niet te lang blijven hangen, daar is het te fris voor. Ik zet er dan ook even stevig de pas in.

Bos

Als ik de bebouwing uit ben en de snelweg achter me heb gelaten, kom ik in Het Hoornsche Bos. Zelf zou ik het nauwelijks een bos willen noemen. Aan het eind staat een grappig neo-renaissancestijl boswachtershuisje. Op het landgoed was destijds dus wel behoefte aan een boswachter!

boswachtershuisje woerden

Polders

Het pad loopt verder door de polder naar Oudewater. Het eerste deel van de route gaat langs langgerekte, veelal rechte, afwateringen. Maar het grootste gedeelte slingert het pad langs het riviertje de Lange Linschoten dat vanaf het gelijknamige buurtschap naar Oudewater loopt.

In het weiland zoekt een ooievaar naar voedsel. Had deze vogel niet allang op weg moeten zijn naar het zuiden?
De boerderijen, de landgoederen en huizen staan meestal in groepjes bijeen zodat je toch nog een beetje kan spreken van buren. Want verder is er in de polder niet veel te doen. Het lijkt me ook een godsvruchtig gebied gezien de namen van de boerderijen. Bij verschillende boerderijen zie ik melkbussen staan. Het doet me denken aan de letterbak van de jaren zeventig. Afgedankt door de drukkerijen maar razend populair in huis, vol met kleine frutsels. De melkbus van nu is als de letterbak van toen.

Verstoord

Als het geluid van de A12 al ver achter me is, wordt de rust wreed verstoord door de herrie van een bladblazer. Waarom wil iemand die hier zo heerlijk woont in een nagenoeg stiltegebied, zo’n apparaat gebruiken? Waarom geen hark en een bezem? Daar kan ik gewoon niet bij. De Clun Forest schapen even verderop, kijken alleen verstoord op als ik langs kom maar in die houding lijken ze dan weer te bevriezen. Mooie beestjes trouwens.

clunforest schapen

Oudewater

Dit stadje kreeg in de 13e eeuw, als eerste in dit gebied, stadsrechten. Het heeft de hoogste monumentendichtheid van Nederland! Maar het bekendst is Oudewater in binnen- en buitenland natuurlijk vanwege de heksenwaag. Uiteraard heb ik me even laten wegen. Het resultaat laat zich raden.

Ook eens zin in deze historische route, ga dan naar Wandelnet.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?