Bloeiende hooilanden langs NS-wandeling Drentsche Aa

Bloeiende hooilanden langs NS-wandeling Drentsche Aa

14 juni 2022 - Marleen Lekkerkerk

Het is begin juni, de tijd van de bloeiende hooilanden. Ik ben benieuwd of ik bij deze NS-wandeling koekoeksbloemen, ratelaars en rietorchissen tegenkom, die je in een beeklandschap als de Drentsche Aa kunt vinden. 

Drentsche Aa beek.JPG

Aardappels en ooievaars

Het eerste deel van deze wandeling voert, nadat je de buitenwijken van Assen achter je hebt gelaten, vooral langs akkers met aardappelen en maïs, afgewisseld met boomsingels en bosjes. Ik zie zelfs een perceel met gemillimeterd gras, ongelooflijk, het lijkt wel een golfbaan. Daar zit geen leven in, maar de bermen en greppelkanten zijn wel de moeite waard, want daar staan bijvoorbeeld al dagkoekoeksbloemen. Vlakbij een knooppunt van wandel- en fietspaden in de buurt van het dorp Deurze staat een ooievaarsnest dat zo te zien al jaren in gebruik is. Dit jaar hebben ze twee jongen. De ooievaars hebben in hun enorme nest inmiddels gezelschap gekregen van broedende kauwtjes.

Drentsche Aa ooievaarsnest

Foto: Ooievaarsnest dat in de loop der jaren door de vogels flink opgehoogd is

Rolde

Via een oud kerkenpad bereik ik het brinkdorp Rolde. Vroeger was de kerktoren al van verre te zien, maar tegenwoordig wordt het zicht daarop je ontnomen door het bos. De route loopt om de begraafplaats bij de kerk heen. Daar kijk ik even bij een typisch Drentse bezienswaardigheid, twee hunebedden.

Na het dorp zijn enige sporen van de voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal te herkennen. Het wandelpad loopt soms over een soort dijkje en je komt langs het voormalige stationsgebouw van Rolde.

Kampsheide

Op het punt waar de korte en lange route weer bij elkaar komen, sla ik linksaf naar de inkortingsroute, omdat ik even bij boerderij Kamps wil kijken. Deze boerderij, in eigendom van het Drents Landschap, ging in 2012 door brandstichting in vlammen op. Inmiddels is hij helemaal herbouwd. Helaas is het nu geen monument meer en het achterste deel is in gebruik voor feesten en vergaderingen.

Ik keer terug naar de lange route en ga de Kampsheide op, een van de eerst aangekochte natuurterreinen van het Drents Landschap. Wat hier vooral opvalt zijn de vele jeneverbesstruiken en grafheuvels. Enkele Drentse heideschapen liggen te rusten in de schaduw van een jeneverbesstruik. Er is ook een groot ven, waar ik via de paaltjes met de paarse koppen omheen wandel.

Drentsche Aa schapen
Foto: Drentse heideschapen onder een jeneverbesstruik

Drentsche Aa

Na de Kampsheide kom ik pas echt in het stroomdal van de Drentsche Aa en heb ik zicht op de bloeiende hooilanden langs de beek. Er zijn bleekgele ratelaars tussen de bloeiende grassen, boterbloemen en rode klaver te zien. Deze grote ratelaar is een halfparasiet die op grassen parasiteert en groeit op niet al te voedselrijke vochtige tot natte standplaatsen. Deze omstandigheden zijn tegenwoordig vrijwel alleen nog in natuurterreinen te vinden.

Drentsche Aa hooiland

Foto: Bloeiend grasland met de grote ratelaar op de voorgrond

Vanaf een vlonderpad zie ik nog meer zeldzame planten, zoals wateraardbei, moeraswederik en tormentil. Dat is genieten voor de plantenliefhebber! En dat op zo'n korte afstand van de stad Assen.

Valkenstijn

Temidden van de groene buitenwijken van de stad ligt nog een oud landgoed: Valkenstijn. Het ademt echt de sfeer van een landgoed met oude beukenlanen, rododendrons, weides en bankjes. Maar dan loop ik toch echt de stad weer in en richting station Assen, met een goede herinnering aan vooral het tweede deel van deze wandeling. 

Wil je ook wandelen langs de bloeiende hooilanden? 

Bekijk NS-wandeling Drentsche Aa

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?