Maarten van Rossumpad - de rommel van Bommel

Maarten van Rossumpad - de rommel van Bommel

16 juni 2022 - Lea van Someren

Het buurtbusje zet me precies af voor het kasteel in Rossum. Het blijkt geen officiële bushalte wanneer de chauffeur de bus keert. Dat is nog eens service! Ik zwaai nog even naar de chauffeur. Op naar Zaltbommel over het Maarten van Rossumpad, 12,5 km via de uiterwaarden van de Waal.

kasteel rossum.jpg

Foto: kasteel van Rossum © Lea van Someren

Rossum

Het prachtige witte kasteel blijkt maar een landhuis op de plek waar ooit het kasteel van de 16e-eeuwse legeraanvoerder heeft gestaan. Niettemin een mooi gebouw en een leuk vertrekpunt. Geen groots park of landgoed, slechts een klein stukje groen met speelterrein voor kinderen en wat dieren voor de allerkleinste. De route leidt me naar de dijk, een fiets/wandelpad met uitzicht op de Waal, precies in de bocht van de rivier en daardoor een weids uitzicht naar links en rechts.

Perspectief

Ik besluit om vooralsnog op de dijk het pad te volgen om van het weidse uitzicht te kunnen genieten. Ooievaars vliegen af en aan en ik ontdek hun nesten. Minstens 10 nesten tel ik in één hoogspanningsmast! De jongen zijn blijkbaar nog niet uitgevlogen. Op de schoorsteen van de voormalige steenfabriek is ook nog een nest. Blijkbaar heeft Rossum een voedselrijke omgeving. Aan de kapotte schelpen te zien houden ze wel van een mosseltje.

ooievaarsnesten in hoogspanningsmast


Foto: ooievaarsnesten © Lea van Someren

Wanneer de dijk met een bocht wat verder van de rivier af draait, duik ik de uiterwaarden in. Weg is de wind en loop ik heerlijk beschut. Op de verschillende watertjes van de uiterwaarden zie ik veel vlekjes op het water. Te ver verwijderd om ze zonder verrekijker te herkennen. Ik herken wel de geelgors die vlak voor mijn neus uit het groen opduikt, van mij schrikt en direct weer wegduikt. Althans, zeker weten dat het een geelgors is doe ik niet. Wel zeker is dat een fel geel vogeltje opvloog en wegdook. Het pad vanuit dit lage perspectief volg ik via de struinroute van de Waal waarvoor ik wel over een afrastering moet klimmen. Ik voel de stramheid der jaren. Echt elegant gaat het niet meer.

Foto: rommel van Bommel © Lea van Somerenrommel van zaltbommel

Torenspits

De alom bekende torenspits van Zaltbommel is al te zien wanneer ik in een baaitje een half verzonken en vergane boot zie liggen. Is dit onderdeel van het bekende liedje ...‘ en te midden van al die rommel, drijft de torenspits van Bommel...’?

Met de markante tuibrug naast de oude spoorbrug over de Waal in zicht, klim ik weer op de dijk. Vlak voordat ik onder de twee bruggen door het stadje binnenloop ontdek ik een puttertje dat rustig op een struik wat zit te pikken. Helemaal vrolijk word ik van dat rode kopje.

Het Maarten van Rossumpad steekt hier de Waal over maar eerst leidt de markering je nog om en door het oude prachtige hanzenstadje en uiteraard langs het stadskasteel, Maarten van Rossumhuis, waar een permanente tentoonstelling van Fiep Westendorp te zien is. En wie kent Fiep nou niet!

jip en janneke boulevard zaltbommel

Foto: Jip en Janneke, boulevard Zaltbommel © Lea van Someren

Weer een fijne route. Ook zin in deze wandeling? 

Bekijk wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?