Vakantie in eigen land – plan een wandeling vanuit jouw vakantieadres

Vakantie in eigen land – plan een wandeling vanuit jouw vakantieadres

1 juli 2022 - Lea van Someren

Als voorbereiding op mijn weekje vakantie in eigen land, stippel ik een wandeling uit vanuit mijn vakantieadres met de routeplanner van Wandelnet. We logeren in het plaatsje Baexem, grofweg tussen Weert en Roermond. Het lijkt me leuk om eens naar het dorp Ospel te lopen en het graf van mijn opa en oma te bezoeken. Ooit was mijn opa boswachter in De Peel. Ik ging er graag heen; hij zat vol bijzondere verhalen.

rivier de leu.jpg

Foto: De Leu © Lea van Someren

Wandelen vanaf je vakantieadres

Eenmaal in Baexem is de ontvangst, uiteraard met Limburgse vlaai, allerhartelijkst. De wegwijs door het huisje wordt aangevuld met uitleg over de natuur en cultuur in de omgeving. Al gauw blijkt mijn uitgestippelde route maar saai. De eigenaar heeft tal van prachtige knooppuntroutes voor zijn gasten klaarliggen. In soorten en maten, voor wandelaars en fietsers. De bekendheid (en dus ook de schoonheid) van Midden-Limburg is naar zijn mening zwaar onderbelicht. Hij somt snel op welke natuurgebieden binnen handbereik liggen: naast het Leudal (om de hoek) heb je de prachtige Peel, Maasduinen en het Nationaal Park Meinweg. En niet te vergeten de cultuur-historische plaatsen in de directe omgeving: Thorn, Susteren, Stevensweert en Roermond. Hij wil maar zeggen: er is meer te zien en te beleven in Limburg.


Wandelroute maken met Wandelnet-app

Met al deze nieuwe info maak ik een eigen variant van een van zijn routes. Ook nu gebruik ik de routeplanner met vertrek vanuit het vakantiehuisje. Een rondwandeling in het Leudal. Heen aan de noordzijde langs de kronkelende Leu en terug via de zuidoever, 19 km. Naar believen natuurlijk in te korten of te verlengen. Het is een bosrijk gebied. Op borden wordt onderweg uitleg gegeven over het beheer van het bos, de flora en fauna. Via doorkijkjes krijg ik zicht op agrarische gronden. Prachtige gele bloemen fleuren het groene courgetteveld. Op de aspergevelden groeien nu alleen nog hun frêle plantjes. Het mais en graan zijn al tot kniehoogte gegroeid.

Foto: ipad tekening Lea van Someren klaproos2


En het is natuurlijk het seizoen van de klaproos, een vrolijke maar tere bloem. En steeds opnieuw krijg ik het riviertje vanuit een ander perspectief te zien. Prachtig.

De eigenaar heeft niet overdreven. Het is hier prachtig, het Geuldal in het klein.


Ontdek de routeplanner van Wandelnet

Het fijne van de routeplanner is dat je vanuit elke willekeurig (vakantie)adres een voor jou geschikte wandeling kan uitstippelen. Probeer het zelf maar eens uit.

Naar de routeplanner
Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?