5x wandelen in Utrecht over minder bekende paden

5x wandelen in Utrecht over minder bekende paden

1 augustus 2022 - Lea van Someren

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de stille pareltjes. In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners in het gebied. Deze keer: Utrecht.

Met de stad Utrecht als middelpunt van bijna alle NS-lijnen is de provincie Utrecht voor het grootste deel van de Nederlanders goed bereikbaar. Maar ook in deze provincies zijn er nog vele plekjes waar de paden minder betreden zijn.

Wandeltip 1: Noorderpark - Rading

Afstand: 16,8 kilometer
Markering: oranje pijl

Station Hollandsche Rading is voor de meeste wandelaars een vaak bezocht station als start- of eindpunt voor routes op weg naar in 't Gooi. Dit pareltje begint (of eindigt) op dit station, maar loopt precies de andere kant op, namelijk naar het zuiden richting Utrecht. Het Bert Bospad loopt door het natuurgebied de Westbroekse Zodden naar Westbroek. Vervolgens door het nieuwe bos van het Noorderpark naar Fort de Gagel en Fort de Klop en langs de Vecht loop je Utrecht binnen.

zoddenpad rading2

Foto: Zoddenpad Hollandsche Rading © Lea van Someren

Bekijk wandeling

Wandeltip 2: Spakenburg - Nijkerk

Afstand: 12,3 kilometer
Markering: wit-rood

Op deze etappe van het Zuiderzeepad waan je je alleen op de wereld. Na het traditionele vissersdorp Spakenburg loop je over de dijk langs het Nijkerkernauw, oorspronkelijk onderdeel van de Zuiderzee, naar stoomgemaal Hertog Reijnout met zijn opvallende schepraderen. Je ziet grutto’s in de weilanden. Het landschap is hier goed geconserveerd. Je eindigt in Nijkerk. 

Zuiderzeepad_etappe_10

Foto: stoomgemaal Hertog Geijnout © Luuk Gijselhart

Bekijk wandeling

Wandeltip 3: Abcoude - Uithoorn

Afstand: 17,3 kilometer
Markering: wit-rood

Op deze etappe van het Waterliniepad loop je onder de rook Amsterdam door Het Groene Hart. In Nessersluis ga je met het pontje naar de overkant waarna je langs de Oude Waver naar Fort inde Botshol wandelt. Het ligt midden in het laagveengebied met weidse plassen, smalle slootjes en uitgestrekte rietlanden. De verschillende aardwallen aan de noordzijde zijn nog herkenbaar op het terrein. 

Waterliniepad_etappe_07

Foto: Fort Waver Amstel © Ad Snelderwaard

Bekijk wandeling


Wandeltip 4: Oudewater- Schoonhoven

Afstand: 16,6 kilometer
Markering: wit-rood

Ook als je minder geïnteressserd bent in geschiedenis is het Floris V-pad de moeite waard om te lopen. Laat je vooraf even wegen op de heksenwaag in Oudewater om zeker te weten dat je slechts een gewone wandelaar bent. De Tiendweg naar Haastrecht biedt je weidse weilanden van de Krimpenerwaard, maar ook een oer-Hollands groen poldergebied langs het riviertje de Vlist. Je eindigt in Schoonhoven, stad van het zilver aan de brede getijdenrivier de Lek waar dagelijks de pont tussen Krimpenerwaard en Alblasserwaard vaart.

Floris_V_Pad_etappe_06

Foto: Beeldje zilversmid in Schoonhoven © Henrie van Zoggel

Bekijk wandeling

Wandeltip 5: Veenendaal West - Scherpenzeel

Afstand: 20 kilometer
Markering: geel-rood

Op deze etappe van het Utrechtpad loop je richting de Gelderse Vallei, in een landschap waar water vaak het grote probleem is geweest. Verderop liggen onderdelen van de Grebbelinie en kasteel Renswoude met het Grand Canal, dat lijkt op het Grand Canal van Versailles. Het is wel kleiner maar niet minder mooi.

Museumbunker Grebbelinie

Foto: museumbunker Grebbelinie © Henrie van Zoggel

Bekijk wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?