Het pontje bij Oldemarkt

Het pontje bij Oldemarkt

2 augustus 2022 - Britta Schmidt

Op zaterdagochtend lopen we door Oldemarkt, in de Kop van Overijssel. Langs de bakker, de Coop, naar eethuis Family Het Hof. Eerst koffie. We willen naar de Linde, of de Lende zoals het riviertje op z’n Stellingswerfs heet. Een knopenrondje van zeven kilometer over het wandelnetwerk van de Weerribben

Nederland in Overijssel

Foto: Weerribben © Britta Schmidt

Pontje met zelfbediening

We willen de Linde oversteken met een zelfbedieningspontje. De kers op de spreekwoordelijke taart. Steeds meer van die leuke kleine pontjes maken de wandelwereld groter en dat is, om met Remco Campert te spreken, echt vurrukkulluk! Wie kent niet de lichte opwinding die er zich van je meester maakt bij het naderen van de aanlegplaats? Staan er al mensen te wachten? Zijn er passerende boten? Wie wil er deze keer op de knop drukken? En dan, even een momentje op het water. Kijken naar waterhoentjes, wijzen naar een duikende fuut.

Pontje uit de vaart

De haven van Oldemarkt heet het 'Mallegat'. Beurtschippers van vroeger werden ingeruild voor recreanten van nu. Naast de brandweerkazerne vinden we het eerste knooppunt van onze route. Is de route leuk genoeg, dan komt hij als knopenrondje op de Wandelzoekpagina. We stremming pontje Oldemarkt Overijsselwandelen over een bedrijfsterreintje waar uit openstaande deuren het geluid van een snerpende cirkelzaag waait. Aan de rand van het dorp breekt de wereld open. Weilanden. Vogelgeluiden. Ruimte. Mooi, zeggen we tegen elkaar. De pijltjes wijzen rechtsaf, een smal fietspad op. Maar dan: ho, stop! Een groot, geel bord naast het pad. In niet te missen grote zwarte letters zegt het dat het pontje gesloten is. Uit de vaart. We staan er even bedremmeld naar te kijken. Hoe nu verder? We drentelen wat besluiteloos rond. Maar er zit niets anders op. We moeten terug.  

Naar Nederland

We gooien de plannen om. Halen een ander knopenrondje uit de rugzak en rijden wat later het dorpje Nederland binnen. Midden in de Weerribben. Aan bijzondere plaatsnamen hier geen gebrek. Verderop liggen Poepershoek en Muggenbeet. Alleen al om de naam zou je er willen gaan wandelen. Nederland is niet meer dan wat boerderijen langs de weg, een twintigtal inwoners en een brug over de vaart. Omringd door grasland, met loom kijkende koeien onder een intens blauwe lucht met witte wolken. We wandelen langs de oude eendenkooi, zien uitgestrekte rietvelden en volgen het water van de Wetering. Bij eethuis An’t Waeter staat een ooievaarsnest met drie jongen. Ze doen vliegoefeningen. De kers op de taart is overal te vinden.  

ooievaars Nederland

Foto: ooievaarsjongen op het nest in de Weerribben bij Nederland © Britta Schmidt

Kijk altijd op Veerponten.nl

Hadden we de stremming van het pontje kunnen weten? Zeker. Kijk voor je vertrek op veerponten.nl, een bijzonder handige website. Vaartijden, stremmingen en het eventuele vaargeld, alles staat erop. Voor het simpele trekpontje over de sloot maar ook voor de veerpont over een van de grote rivieren. Pontjes kunnen uit de vaart zijn door technische problemen, maar ook door te hoog of juist te laag water. 

Bekijk website

Wandeltip: Pionierspad met pontje Jonen

In de Weerribben wandelen met een pontje op je wandelroute? Wandel etappe 2 van het Pionierspad. Start in Giethoorn en loop door de bijzondere wereld van Nationaal Park Weerribben-Wieden, naar Vollenhove. Bij Jonen steek je over met het pontje. Het begin- en eindpunt van de etappe zijn bereikbaar met het OV.  

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?