Onderweg planten en dieren herkennen met Obsidentify

Onderweg planten en dieren herkennen met Obsidentify

4 augustus 2022 - Marleen Lekkerkerk

Al wandelend zie je natuurlijk best veel planten en dieren. Sommige zijn gemakkelijk te herkennen, maar er zijn er ook nog heel wat waarvan je niet zomaar de naam weet. Gebruik dan de app Obsidentify om te weten te komen welk dier of welke plant je hebt gevonden. Leuk en leerzaam!

GdH_gehakkelde aurelia.jpg

Foto: gehakkelde aurelia © Gerard de Hoog

Planten en dieren leren kennen

Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in de tuin, in het park of in de stedelijke omgeving komen verschillende planten en dieren voor. Als je zelf al enige kennis van de natuur hebt, kun je misschien zelf al wel sommige soorten op naam brengen, maar je komt altijd wel onbekende of nieuwe soorten tegen. Dan kun je de gratis app Obsidentify op je mobiel gebruiken om een nieuwe soort te leren kennen. Je maakt een foto van je waarneming en de app vertelt je heel snel welke plant of welk dier je hebt gevonden. Zonder gids of google kun je zo al wandelend namen van wilde planten en dieren leren kennen. De app werkt goed bij planten, maar ook bij bijvoorbeeld paddestoelen, vogels, vlinders of andere insecten (als ze lang genoeg stil blijven zitten om er een foto van te kunnen maken). Je kunt ook meteen zien of de gevonden soort zeldzaam is of niet en je kunt ook doorklikken naar meer informatie over de soort.

GdH_rode klaver

Foto: rode klaver © Gerard de Hoog

Waarneming.nl

De app Obsidentify is een initiatief van de mensen van de website www.waarneming.nl Op deze website kon je al langere tijd een waarneming invoeren, maar dan moest je al weten welke soort je had gezien. De gegevens zijn niet alleen zichtbaar voor bezoekers van de website, maar worden ook ter beschikking gesteld aan soortenorganisaties, zoals Sovon (vogels), Ravon (reptielen, amfibieën en vissen) en Floron (planten). Hiermee kunnen zij goed in kaart brengen hoe het met bepaalde soorten in een gebied gaat. Daarmee vergroten ze de kennis over de toestand van de natuur in ons land. Met Obsidentify kun je er nu eerst achter komen welke soort het is, en vervolgens delen op waarneming.nl. Zo kunnen meer mensen hun waarnemingen delen en nemen de aantallen waarnemingen toe. Elke waarneming telt!

GdH_tijgerspin

Foto: wespspin, ook wel tijgerspin genoemd © Gerard de Hoog

Nog een tip: mocht je tijdens je wandeling met een andere camera dan je telefoon een foto gemaakt hebben, dan kun je later thuis een foto van je beeldscherm maken met je telefoon en Obsidentify laten uitzoeken welke soort het was.

Download Obsidentify

Lees meer over