Herfstwandeling Gelderse Vallei

Herfstwandeling Gelderse Vallei

26 oktober 2022 - Lea van Someren

Wandelen in het bos is met dit fraaie herfstweer een echte aanrader. Dwarrelbladeren in het rood vallen van de boom terwijl de natuur zich laat zien in haar mooiste kleuren. Vandaag wandel ik NS-wandeling Belmonte van station Ede-Wageningen naar Wageningen, 18 km.

Celtic fields.jpg

collage op enka

Collage 'Op Enka' © Lea van Someren

Op Enka

Jarenlang zag ik vanuit de trein bijna dagelijks de Enka fabriek die direct langs het spoor bij station Ede ligt. Ik zag de glorie, de leegstand, de afbraak en de start van de opbouw. Tot mijn grote genoegen bleven grote delen van de fabriek bewaard en overeind staan als industrieel erfgoed. De opvallende façade stond op enig moment, van twee kanten gestut, fier overeind. Ik besluit daarom mijn wandelroute even te verleggen en een ommetje door de nieuwe wijk te maken, mijn nieuwsgierigheid bevredigend wat er zoal van het historische bedrijf is geworden.

Eenmaal op het station aangekomen kijk je naar het oosten en is de westelijke fabriekshal, die in zijn geheel is blijven staan, niet te missen. Het huisvest een restaurant en een enorme fietsenzaak. De huizen die gebouwd zijn achter de façade zien er fraai (en duurzaam) uit. Als ik er langsloop, komt er toevallig een echtpaar naar buiten lopen en ik vraag of ik iets mag vragen. De vraag zelf hoef ik niet te stellen! De vrouw troont me direct mee naar binnen en vol enthousiasme vertelt ze over de nieuwe wijk en hun huis. Ze blijkt rondleidingen te geven ‘op Enka’.

Tevredengesteld loop ik daarna door de wijk en pik de route op bij HORA, vroeger een herstellingsoord voor rustbehoevende ambtenaren waar nu jongeren worden behandeld met psychische problemen. Zo aan de rand van het Hoekelumse Bos is/was het goed toeven.

Celtic fields

Guide lines Celtic fields © Lea van Someren

Historie en Celtic fields

Brede lanen tussen de loofbomen. Vele tinten herfstkleuren. Het is een goed jaar voor paddenstoelen. Ze zien er na de regen van de afgelopen dagen wel wat verlept uit. Van de vliegenzwam zijn het rood en de witte stippen totaal weggewist, wat blijft is een wittige schim. Ik vervolg mijn wandeling en na de onderdoorgang van de A12 loop ik door een gebied met veel grafheuvels. Ook langs een gebied Celtic fields genoemd, waar nog voor onze jaartelling akkers lagen, afgescheiden met aarden walletjes. Een kunstenaar heeft met een installatie de prehistorische akkers zichtbaar gemaakt. Er is een verhoging waardoor het geheel goed zichtbaar is.

Na de oversteek van de Bennekomseweg besluit ik de route af te ronden. Het Ommetje ‘op Enka’ duurde wat langer dan ik had gedacht. Ik volg de rivierbedding van de Molenbeek (die ondanks de vele regen nog steeds leeg staat) en kom zo in Renkum. Alsof het zo moest zijn, komt de bus net de hoek om en brengt me naar station Wolfheze.

Een verrassende dag. Door mijn extra ommetje en de ontmoeting zeer speciaal, maar de eigenlijke wandelroute is zeker ook de moeite waard. Een aanrader!

Bekijk de wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?