Winterwandelen: de magie van de berijpte wereld

Winterwandelen: de magie van de berijpte wereld

23 december 2022 - Britta Schmidt

Wandelen in de winter is heerlijk. Wandelpaden heb je vaak helemaal voor jezelf. De natuur is stil, in diepe rust. Het landschap ziet er heel anders uit dan in de zomer. Dus trek warme kleren aan, zet je muts op, vul een thermosfles met iets warms en ga op pad. Wij delen onze tips voor een fijne winterwandeling met je! Deze keer: ga vroeg in de ochtend, de winterse ochtend kan betoverend mooi zijn.

Avereest 01.jpeg

Oud Avereest met zicht op de kerk © Britta Schmidt

Onder het vriespunt

Het is zover! Het heeft gevroren! Mijn hart maakt een sprongetje. Ik ben een echte liefhebber van koud weer. En vandaag komt ze met een bonus. Het weiland achter ons huis is berijpt. Het ziet er adembenemend uit. De fijne kristallen schitteren in de opkomende zon, de sloot dampt.

We zijn net verhuisd, er staan in de garage nog veel dozen die uitgepakt moeten worden. Maar we zouden wel gek zijn als we binnen bleven! Het is een perfect moment om onze nieuwe woonomgeving te voet te ontdekken. We trekken onze wandelschoenen aan, ik stop een mutsje in mijn rugzakje en mijn lief een paar handschoenen. Kou gaat bij mensen blijkbaar op verschillende plekken zitten.

Bevroren daken in Oud Avereest

We parkeren in Oud Avereest, achter De Wheem, een informatiecentrum van Landschap Overijssel. Het grote rieten dak is wit bevroren. De deur zit nog dicht. Maar dat geeft niet, we willen toch eerst wandelen. Het begint direct goed met een onverhard pad door een strookje eikenbos. Het is windstil en we wandelen onszelf al snel behaaglijk warm.

Even een klein stukje asfalt, langs de ijsbaan van het dorp. Dan gelukkig weer een breed zandpad, niet zomers zacht maar keihard van de paar graden vorst van de afgelopen nacht. Inmiddels breekt het wolkendek langzaam open, steeds grotere stukken stralend blauwe lucht komen te voorschijn. Maar om ons heen is alles nog bedekt met een licht glinsterend laagje kleine ijsnaaldjes. Uitgebloeid planten in de berm worden zo kunststukjes.

Avereest 14

Berijpte wegkanten en weilanden langs de Reest © Britta Schmidt

Rustpunt Rabbinge

We steken de Reest over en komen in Rabbinge, een gehucht van vijf prachtige boerderijen. Dampende koeien onder hooimijt kijken ons nieuwsgierig aan. Een pauze hebben we nog niet nodig maar de Drentse Koffiekast die we hier tegen een van de gebouwen vinden, is zo aandoenlijk dat we er echt niet zomaar langs kunnen lopen. We kopen een koek en maken nog even nader kennis met de koeien. Voor onthaasting hoef je hier geen cursus te volgen.

Een oud, in ere hersteld kerkepad brengt ons weer terug bij de Reest. Het smalle, houten bruggetje is nog wit uitgeslagen en dus glad. We steken het voorzichtig over. Het riet is nog berijpt maar de graslanden worden nu meer en meer door de zon opgewarmd. We zien steeds meer groen verschijnen. Dan is het nog maar even en we zien het kerkje van Oud Avereest weer. Bij De Wheem de vlag hangt inmiddels de vlag uit, als teken dat de deur open is. We moeten maar in de voorkamer gaan zitten, zeggen de vrijwilligers achter de balie. Daar brandt de kachel en is de koffie warm. Even later hebben we de gloeiende wangen die horen bij een winterse wandeling. 

Ook dit rondje lopen? De route vind je op de Knopenrondjes op de Wandelzoekpagina.

De hele nacht buiten

Wil je niet alleen een winterse ochtend maar ook een winterse nacht buiten doorbrengen? Dan is winterkamperen iets voor jou. De Nivonkampeerterreinen Het Hallse Hull (Hall), Morgenrood (Oisterwijk), Banjaert (Wijk aan Zee) en het trekkersveld bij De Bosbeek blijven het hele jaar open.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?