Winterwandelen en kamperen

Winterwandelen en kamperen

3 februari 2023 - Lea van Someren

Brrr. Kamperen in de winter. Wandelen in de winter, dat ken ik wel. Met wat extra kleding in laagjes en warme sokken, dan loop je je vanzelf warm. Een thermoskan met een warm drankje erbij, dan komt het helemaal goed. Maar voor winterkamperen heb je volgens mij wel meer spullen nodig. Ik vraag het aan doorgewinterde winterkampeerder Anne-Ruth Sneep.

zwerfgroep NTKC winterkamperen.jpg

Winterkamperen © Zwerfgroep NTKC

‘Nee hoor. Helemaal niet’, aldus Anne-Ruth. ‘Voor winterkamperen heb je ook niet per se dure kampeerspullen nodig. Met een beetje voorbereiding en een goede slaapzak kun je het hele jaar kamperen’. Via de NTKC, (de Nederlandse Toeristen Kampeer Club) kom ik in contact met Anne-Ruth Sneep, actief lid van de zwerfgroep van de NTKC. Zij weet niet beter en treedt in de voetsporen van haar ouders met wie ze altijd als kind al ging wandelen, fietsen en kamperen. Zo leerde ze spelenderwijs het (winter)kamperen waarderen.

Daar waar de gewone campings sluiten tijdens de wintermaanden, beheren de leden van NTKC ruim 20 kampeerterreinen waar het hele jaar door de tent opgezet kan worden. Het zijn altijd mooie, rustige natuurterreinen met de basic voorzieningen. Overigens is het winterkamperen steeds meer in trek en zijn het niet alleen deze terreinen waar je het hele jaar terecht kan.

Zwervend op speurtocht

Anne-Ruth neemt deel aan de Zwerfgroep van NTKC. Eenmaal per maand, het hele jaar door, met uitzondering van juli en augustus, zet deze groep NTKC-leden een route uit met een overnachting. Je krijgt de coördinaten van het beginpunt en daar vind je de volgende coördinatiepunten. Zwervend op speurtocht. In principe een route met één overnachting, maar met Pasen en Hemelvaart is er een meerdaagse tocht met drie overnachtingen.

Ik ga op reis en ik neem mee..

‘Je hebt eigenlijk helemaal niet veel nodig voor twee dagen met slechts één overnachting. Ook in de winter niet’, vertelt Anne-Ruth. De tent, slaapzak (met capuchon), brandstof, kookstel, eten, je kleren heb je aan en ‘s nachts slaap je het beste naakt in je lakenzak. Pak wel een paar reserve sokken in. Je zult niet de eerste zijn die ’s ochtends, nog niet zo wakker, naast zijn schoenen in het natte gras stapt'. Anne-Ruth heeft haar materiaal geleidelijk aangepast. Ze heeft inmiddels een donzen mummie-slaapzak en is daar blij mee. Verder zweert ze bij wollen sokken.

Voor de maaltijd neemt Anne-Ruth gewoon wat eenvoudige dingen mee om te kunnen koken (couscous, een ui, cup-a-soup om als saus te gebruiken e.d.). De gedroogde kant- en klare maaltijden waar je alleen water aan toe hoeft te voegen, kunnen haar niet bekoren.

winterwandelen en kamperen ntkc zwerfgroep
Foto: Winterwandelen en kamperen © Zwerfgroep NTKC


Op de meeste kampeerplekken zijn er vuurplaatsen, zodat je ‘s avonds bij een gezellig kampvuur nog met elkaar kan kletsen. De zwerfgroep kent geen leeftijdsgrens. Er lopen twintigers mee en ook zeventigers. Het is een gemêleerd gezelschap. De enige voorwaarde is dat je lid moet zijn van de NTKC. Het fijne van deze zwerfgroep is dat je in principe ‘op jezelf’ bent, terwijl er ook gelegenheid is te ‘socializen’. In de loop der tijd ontstaat er toch een groep die elkaar kent.

Anne-Ruth heeft me warm gemaakt voor het winterkamperen! Wil je het ook eens uitproberen? Ga dan naar de website van NTKC. Daar vind je ook de nodige tips om warm te blijven, maar ook een aantal blogs met persoonlijke enthousiaste verhalen over winterkamperen.

Is winterkamperen nog een beetje te veel van het goede maar wil je wel op pad? Bekijk dan onze tips voor een winterwandeling.

Naar de winterwandelingen

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?