Wildwandelingen op de Veluwe

Wildwandelingen op de Veluwe

15 november 2023 - Lea van Someren

Zeg je Veluwe, dan zeg je wandelen door eeuwenoude bossen en genieten van de mooie uitzichten. Maar ook struinen over zandvlaktes en heidevelden. En nu is er dan een leuke gids met 30 korte wandelingen van 2 tot 10 km waar je grote kans maakt om wild te spotten. Samen met mijn oudste kleindochter van 12 bekijk ik de gids zodat we een mooie volgende wandeldate kunnen plannen.

verscholen dorp.JPG

Verscholen dorp © Pieter Metz


Spelregels

Wild spotten is niet eenvoudig. Allereerst heb je geduld nodig en een portie geluk. Je kunt de kans om een dier te zien wel vergroten: eenvoudigweg door je te houden aan een aantal spelregels. Samen met mijn oudste kleindochter neem ik deze tips door zodat ze weet wat er zoal bij komt kijken als we saampjes gaan wildwandelen.

Een aantal van deze regels lees ik hardop om een reactie uit te lokken. ‘Verrekijker van opa mee’. Ze weet nog precies wanneer ze voor het eerst samen met opa ging ‘vogels spotten’. ‘Schutkleuren dragen’. ‘Mag zwart ook?’ ‘Ja, maar blauw niet’, is mijn antwoord hoewel ik niet lees waarom dat minder geschikt is. Ze reageert nogal heftig als ik vertel dat parfum of deodorant de dieren op afstand houdt. ‘Dan wil je mij niet mee, met mijn puberzweet!’ Ik probeer haar uit te leggen dat puberzweet in elk geval natuurlijker is dan de geurtjes van deodorant. Ze lijkt gerustgesteld. Met alle spelregels duidelijk in beeld, zoeken we een mooie wandeling.

ree

Ree op de Veluwe © Dick Slagman

Volop keus

Onlangs heb ik haar kaart leren lezen via WikiHow, waarbij ik tot mijn verbazing moest constateren dat ze van dit onderwerp al meer wist dan ik op haar leeftijd. Ze groeide helemaal. We bladeren door de mooie gids Wildwandelingen op de Veluwe, 'lezen’ de topografische kaartjes en bekijken de foto’s om een route te selecteren. In deze wandelgids vind je 30 wandelingen, variërend van 2 tot 10 km, verspreid over het hele gebied van de Veluwe: van Nunspeet tot Arnhem. Uiteraard zijn ze met behulp van de Routeplanner eenvoudig te verlengen. 

Wanneer we bijna alle wandelingen hebben bekeken ziet ze de foto van ‘Verscholen Dorp’. Dat dit voortkomt uit de Tweede Wereldoorlog spreekt haar aan en daarom bekijken we de topografische kaart wat beter. Grafheuvels, Spookkuil, Duivelsbosch, kleindochter ziet het al helemaal voor zich. De rest hoeft ze al niet meer te zien. ‘Deze gaan we doen’, zegt ze beslist. Ik ga haar niet overtuigen van een andere route. Voor mij is het belangrijk dat ze de smaak te pakken krijgt van, allereerst, wandelen, van de natuur en, niet onbelangrijk, van het ‘wandelen/lezen’ van topografische kaarten. In de kerstvakantie gaan we op pad. 

De gids 'Wildwandelingen op de Veluwe' is voor € 14,95 te koop in de webwinkel van Wandelnet. 

Bestel gids 

wildkijkscherm Tongerenseweg

Wildkijkscherm Tongerenseweg © Pieter Metz

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?